Uredite svoje dvorište uz pomoć ovih 15 feng-šui tehnika

I dvorište je deo našeg doma, i baš kao i on zaslužije pažnju, negu , održavanje... Svima nama prija boravak napolju, pa kako se konačno bliži leto, idealno je vreme za čišćenje i dekoraciju. Kao i za kući, feng šui majstori imaju svoje savete, koje nesebično dele sa svima nama i tako nam pomažu da prostor u kome provodimo vreme učinimo što prijatnijim.

 1. Najbitnija stvar je da dvorište bude odvojeno od ulice, odnosno da se jasno vidi granica gde ono počinje. Za to koristimo ogradu, koja može da bude od betona, kamena, drveta... a najpovoljnija, prema mišljenju feng - šui stručnjaka je živa ograda. U zavisnosti od ličnog ukusa za živu ogradu možemo da koristimo bilo koje biljke.
 2. Bez obzira na to koju vrstu ograde izaberemo, važno je da ona bude dovoljno visoka, pruži privatnost i zaštitu samog dvorišta i kuće. U nekim delovima sveta  popularne su niske ograde, ali one mogu da donesu negativnu energiju jer simbolično ne predstavljaju sigurnost.
 3. Ulazna kapija trebalo bi da se razlikuje od ostatka ograde. Najpovoljnije je da bude okružena sa dva čvrsta stuba, koja predstavljaju snagu.
 4. Staza koja vodi od ulazne kapije do ulaznih vrata, poželjno je da bude pravolinijska, okružena cvećem ili nekim drugim upadljivim ukrasima i izrađena od čvrstog materijala, betona ili kamena. Nikako nemojte da dozvolite da staza bude zemljana, jer tako nešto nije ni funcionalno ni praktično niti donosi pozitivnu energiju.
 5. Staža koja je predviđena za automobile nikako ne bi trebala da bude uz stazu koja ide do ulaznih vrata.
 6. Voda, kao jedan od najvažnijih elemenata feng šui tehnike preporučuje se i za dvorište. Izuzetno je povoljno da voda cirkuliše, pa je fontana idealno rešenje. Osim što će da obezbedi pozitivnu energiju, doprineće i tome da dvorište estetski prelepo izgleda, dobije karakter i šarm. Zvuk vode, pozitivno utiče na naša čula, čini nas smirenim i opuštenim.
 7. I ovde je higijena i čistoća ključna, bez obzira što se radi o prostoru koji je otvoren. Neka dvorište uvek bude čisto, bez biljaka koje su se osušile, korova ili previsoke trave.
 8. Oni koji imaju sreće da su vlasnici velikog dvorišta, mogu da sagrade bazen, koji ima istu funkciju kao i fontana, kada se radi o feng - šui energiji, naravno sa dodatkom uživanja u plivanju i sunčanju pored.
 9. Ljubimci, druge životinje, pa čak i insekti su dobrodošli  ovde. Kućice za ptice, su ujedno i dobra dekoracija ali i prilika da  uživate u uradi sam projektima i stvorite lepu pozitivnu energiju, tako da njih nemojte da izostavite i izbacujete iz dvorišta.
 10. Obezbedite i deo za sedenje, druženje i odmor. Najpovoljniji je okrugli sto sa udobnim stolicama/foteljama oko njega, ali i ljuljaška, kako za decu tako i za odrasle.
 11. Deo za sedenje osvetlite, ali ne nekim previše jakim svetlom. Solarne lampe su idealne za dvorište, kao i sveće.
 12. Koristite saksije sa cvećem i žadinjere, kako bi taj prostor za druženje učinili još prijatnijim.
 13. Ukoliko planirate da u svoje dvorište posadite drvo, vodite računa da ono bude što dalje od ulaznih vrata.
 14. Povoljno je da u dvorištu imate više zimzelenih biljaka. One su simbol dugovečnosti.
 15. Nikako nemojte da zaboravite da je kamen važan za dvorište. Imajte bar neki detalj od kamena. On simbolizuje, čvrstinu, snagu i istrajnost.

Uvek svoje želje i želje onih sa kojima živite postavite na prvo mesto. Ne obazirite se previše na stvari koje su trenutno u modi, moda je prolazna, ne obraćajte ni pažnju na ono što npr. komšije ili rođaci imaju u svom dvorištu. Ljudi se razlikuju, ukusi se razlikuju, neka vaše dvorište dobije vaš lični pečat, a feng - šui tehnika neka vam posluži kao pomoć, osnova i ideja.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor