Znate li koje sve stvari usporavaju vaš android pametni telefon?

Činjenica je da se Android telefoni vremenom usporavaju, a način na koji ih koristimo dodatno može da ubrza taj proces. Kako biste ih izbegli, u nastavku predstavljamo deset stvari koje dodatno mogu da uspore vaš smartfon. Samsung i LG potvrdili da ne usporavaju starije telefone kao Apple!

Telefon vam je zatrpan podacima

Jedan od najbezazlenijih, ali i najčešćih razloga zbog kojih vaš Android usporava je zatrpana memorija. Google-ova fenomenalna aplikacija Files Go omogućiće vam da svim nedaćama u vezi sa tim problemom dođe kraj.

Koristite glomazni Launcher

OnePlus i Motorola koriste interfejse koji su vrlo slični "stock" Androidu, a u toj filozofiji su im se pridružili HTC i Sony. Samsung takođe nudi opciju čistog operativnog sistema, što je vrlo dobra stvar. Kompanije koje se odupiru zubu vremena i uporno trpaju svoje telefone nepotrebnim softverom su LG, Huawei i Xiaomi. Sve ovo možete zaobići instalacijom neslužbenih launcher aplikacija koji su u velikom broju slučajeva puno teži od originalnog softvera.

Uređaj je stigao sa gomilom bloatwarea

Najbolja stvar koju možete da uradite nakon kupovine novog smartfona je da počistite sav nepotrebni softver i date svom uređaju malo više prostora za disanje. Idealno bi bilo da obrišite sve duple aplikacije (kalendare, mejl klijente...), jer većina Android telefona dolazi sa Google verzijama ovih aplikacija, ali i verzijama samog proizvođača.

Ne koristite lite verzije popularnih aplikacija

Većina popularnih aplikacija za društvene mreže i servise na Androidu ima 'lite' verziju. Na raspolaganju ih je mnogo, ali najbolji su Facebook Lite, Messenger Lite i dobra stara web verzija Twittera. Isprobajte ih i verujte nam - nećete biti razočarani. Baterija će vam trajati duže, aplikacije će se učitavati brže, a vi ćete u njima moći da uživate duže.

Niste instalirali najnoviju verziju softvera

Uvek, ali uvek se isplati nadograditi operativni sistem i aplikacije. Pored sigurnosnih razloga tu su i poboljšane performanse, stabilniji softver i bolje korisničko iskustvo. Kako proveriti da li je vaš Android nadograđen u najnoviju verziju? Jednostavno idite u Settings > About phone > System update.

Ekran vam je zartpan ikonicama i animiranim pozadinama

Korišćenje animiranih pozadinskih slika često usporava uređaje do nezamislivih granica. Ako vidite da vam smartfon 'kasni' nakon što izađete iz aplikacije ili kada prelazite iz jedne u drugu, pokušajte da uključite statičnu pozadinu. Možda pomogne. Ako tražite aplikacije s animiranim pozadinama koje ne traže previše resursa, bacite pogled na Googleov Wallpapers aplikaciju ili Minimu.

Nemate pojma koje se aplikacije vrte u pozadini

Ako primjetite da se vaša baterija prazni brže nego inače, velika je šansa da su za to dogovorni CPU ciklusi. Aplikacije koje se vrte u pozadini takođe troše bateriju, što znači da je praćenje aktivnosti baterije u podešavanjima jako korisna stvar. Kako to učiniti? Idite u Settings > Battery i pronađite odgovornu aplikaciju i pritisnite Force stop kako biste je zaustavili.

Koristite Always-on ekran

Always-on prikaz je veoma korisna opcija za korisnike koji često provjeravaju notifikacija, ali ona (kao i sve ostale funkcije) troši bateriju. Kako riješiti problem? Jednostavno isključite ambijentalni prikaz u podešavanjima.

Bluetooth vam je uključen, iako ga ne koristite

Isključivanje nepotrebnih opcija često znači duži život baterije. Razlika između telefona s isključenim Bluetoothom i onog s uključenim nije baš velika, ali ako pokušavate da izvučete maksimum iz baterije, svaka mala stvar može pomoći. Lokacija se, recimo, ne isplati isključiti u potpunosti, već ih je najbolje deaktivirati u određenim aplikacijama.

Imate instaliran softver za 'štednju baterije'

Ovo možda zvuči kontraintuitivno, ali većina 'battery fixer' aplikacija su čisto smeće. Ti 'korisni programi' ne rade ništa osim što gase programe u pozadini i čiste "cache" vašeg telefona, a za uzvrat vas bombarduju reklamama i malwareom. Ako nailazite na stalna usporavanja, a aplikacijama treba pet dana da se učitaju, najbolje je pogasiti programe pojedinačno. Što se "cachea" tiče, uvijek možete posegnuti za Files Go aplikacijom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.