10 stvari koje niste znali o BMW-u (napravili su Lamborghini)

BMW je jedan od proizvođača automobila sa izuzetnim kultom obožavaoca širom sveta. Možda ih volite, možda ne, ali niko ne može da porekne da je ova kompanija proizvela neke od najopasnijih mašina na tržištu Evrope.

Ako neko može da se poredi sa izgledom američkih muscle automobila, to je BMW. A ovo su zanimljive činjenice koje retko ko zna o nemačkoj kompaniji.

#1 BMW je prvobitno proizvodio motore za avione

Kompanija je osnovana za vreme Prvog svetskog rata, kada su se spojile kompanije Rapp Motor i Otto Werke. Postojala je velika potreba za proizvodnjom motora, a kompanija je proizvela neke od najboljih motora u to vreme.

Koliko su BMW delovi motora bili dobri govori podatak da je legendarni borbeni pilot nemačke aviacije - Crveni Baron, rekao da su to najbolji motori za vreme rata.

#2 BMW pravi najbrži motocikl 1937

Pre nego što su postali slavni po proizvodnji automobila, BMW je bio mnogo uspešniji u proizvodnji motocikala. Kako bi se probili na tržištu, dizajnirali su motocikl koji je oborio brzinski rekord u to vreme - 280 km/č!

#3 Sedište BMW-a je građeno po uzoru na motor

Iako su aktuelni najjači modeli nemačkog proizvođača napajani snagom od strane šesto-cilindričnih motora, veliki deo zaostavštine BMW-a počiva na neverovatnim agregatima sa četiri cilindara.

Zbog toga je sedište BMW-a u Minhenu dizajnirano u čast agregata koji su mu doneli slavu.

#4 Logo BMW-a zapravo nije propeler u pokretu

Uprkos popularnom verovanju, logo kompanije je postojao pre nego što je završio na propeleru. Dizajneri su imali dosta sreće, jer se logo zapravo zasniva na Bavarskoj zastavi i predstavlja poreklo kompanije.

Plava i bela su nacionalne boje Bavarske, dok je okrugli oblik dobijen kombinacijom logotipa kompanije Rapp Motor koju smo već pomenuli.

#5 BMW proizvodi automobile usled zabrane

Nakon Drugog svetskog rata, proizvodnja vojne mašinerije je bila strogo zabranjena u Nemačkoj po Versajskom sporazumu. Kompanija nije imala drugog izbora osim da se ubaci u proizvodnju automobila, ostalo je istorija.

#6 Prvi BMW zapravo nije BMW

Prvi automobil koji je napustio fabričke trake nosio je oznaku Dixi. Međutim, ovo nije bio originalan dizajn Nemaca, već je preuzeta licenca britanskog proizvođača Austin. Isti model je u Americi nosio oznaku Bantam, dok je u Japanu bio Datsun.

#7 BMW pravi prvi električni automobil 1972

Električni automobili su danas glavna tema auto-industrije, ali njihovo poreklo seže mnogo dublje od Tesla automobila. Prvi električni automobili nastali su još u 19. veku, i jedno vreme su bili dominantno prevozno sredstvo, ali ih je razvoj SUS motora bacio u zaborav.

Sve do 90-ih, kada se vratilo interesovanje za ovaj tip pogona. Međutim, BMW je eksperimentisao mnogo ranije i napravio prvo električno voilo 1972 - BMW 1602e.

Iako je reč o konceptu i marketinškom potezu, ovaj model je postavio osnove za razvoj eletkričnih vozila BMW današnjice - serije i.

#8 Rolls-Royce je pod vlasništvom BMW-a (kao i Mini)

Šta se desi kada spojite britanski stil i nemački inženjering? Dobijate ružan auto koji je simbol za luksuz i prefinjenost. Rolls Royce i Mini je postao deo nemačke grupacije 1994, a prvi Rols model pod nemačkim vođstvom je bio Phantom iz 2003. godine.

Mnoga tehnička rešenja iz BMW-a se nalaze u najnovijim Rolls-Royce modelima. Da li biste radie vozili BMW serije 7 ili Phantom? Mada, vlasnici Phantoma ne voze, već njihovi vozači.

#9 BMW je imao svoj Lamborghini

Ako ste nekada na slici videli automobil koji izuzetno liči na Lamborghini, ali na sebi ima čuvenu BMW značku i karakterističnu masku hladnjaka, možda ste se zapitali kakva je to abominacija i ko je prepravio Lamborghini Uraco?

BMW i Lamborghini, zajedno. Nemci i Italijani su se dogovorili da naprave trkački automobil 70-ih godina. Automobil je dizajnirao Điuđaro, dok je BMW snabdeo delove vešanja i motora. Lamborghini se povukao iz finansijskih razloga, a BMW je ostavljen na cedilu. Rezultat je BMW M1, kog možete pogledati na videu ispod.

#10 BMW je zamalo postao Mercedes

BMW je imao težak period tokom 50-ih, kada su umalo kupljeni od strane Mercedesa. Zbog hladnog rata, kompanija je bila na ivici bankrota 1959. Daimler-Benz je namirisao krv i hteli su da bagatelno preuzmu kompaniju.

Međutim, deoničari su se udružili i odbranili od pokušaja neprijateljskog preuzimanja. Ova dva nemačka proizvođača premijum automobila imaju dugo rivalstvo, a ovo je samo jedan od događaja koji je obeležio njihov odnos.

Još jedna zanimljiva činjenica je da BMW zapravo ima ispravne migavce na sve četiri strane automobila! Takođe je moguće prepoznati nacionalnost ljudi po vlasništvu BMW-a.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci