Pomozite supruzi da se snađe u ulozi mame

Video

Očevi igraju vrlo važnu ulogu u životu djeteta, ali je vrlo važno i to da budu mudri kako bi pomogli svojoj partnerici da izađe nakraj s novim obavezama i statusom majke. Zato bi svaki muškarac trebao znati:  

1. Za nošenje bebe potrebna vam je jedna ruka, a onom drugom možete i dalje graditi karijeru.

2. Iako vam se po glavi mota pitanje kada ćete ponovo voditi ljubav, nikako se nemojte šaliti na taj račun s partnericom.

3. I vaši roditelji se trebaju uživjeti u ulogu baka, djedova ili nana, pa im dajte vremena. I ne zaboravite – iako ste vi postali roditelji, ostajete djeca svojim roditelja. Ako vam vaša mama želi kuhati, prati rublje ili peglati, pustite je i uživajte.

4. Uzmite “baby-mjesec”. Dvije sedmice nakon što beba dođe kući ograničite posjete i pokušajte se adaptirati na promjene bez stresa i ometanja.

5. Očekujte da ćete u početku biti umorni, ali kafa čini čuda.

6. Spremite se na to da ćete možda ponekad jesti jednom rukom ili dohvatiti daljinski upravljač nožnim prstima. Ali, nije lako biti tata – to ste vjerovatno već čuli.

7. Naučite da daljinski ne ostavljate na kauču, jer ako sjednete na njega, buka će probuditi bebu, a to znači – plač.

8. S partnericom napravite raspored: Ko će ustati kada beba plače? Ko će mijenjati pelene tokom noći? Kako ćete provoditi vikend? Odlučite zajedno, ali budite realni – ne možete cijelu noć nosati bebu, a onda raditi osam sati. Ponekad je kauč odlično rješenje za mirnu noć.

9. Odlazak na posao iz kuće u kojoj je mala beba ponekad će biti pravo olakšanje. Jer, svaku pauzu možete iskoristiti samo za sebe.

10. I još nešto za tate: U početku ćete biti zbunjeni i nećete znati šta u određenom trenutku trebate učiniti. Ali, nakon nekoliko sedmica bit ćete ponosni na to kako se snalazite s malim ukućaninom.

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori