Evo koje sve namirnice uništavaju naše zube

Četkanje zuba, čišćenje koncem, korištenje tečnosti za osvježavanje usta i redovne kontrole su od vitalnog značaja za dobre zube, ali je također važno da povedete računa o izboru hrane.

I dok svi znamo da su gazirana pića, šećer ili lizalica i čokolada loši za naše zube postoje još neke namirnice koje također nisu dobre za naše dentalno zdravlje, piše Dejli mejl.

Stomatolog Piter Čung iz Australijske zajednice za oralno zdravlje nedavno je otkrio spisak namirnica koje uništavaju naš osmijeh.

CITRUSI

Jasno je da je voće dobro za naše zdravlje. Ali da ili isto važi za vodu sa limunom, sveži sok od pomorandže i grejpfruita?

“Pomorandže i drugi citrusi poput limuna i grejpfruta sadrže visok nivo citrične kiseline koja povećava rizik za oštećenje gleđi ili osjetljivosti zuba”, kazao je dr Piter.

PASTA

Paste koje sadrže sos od paradajza, poput napoli, mogu biti veoma štetne za vaše zube, upozorava dr Čung, jer sadrže visok procenat limunske i jabučne kiseline, kao i određeni procenat oksalne kiseline.

On ističe da konzervirani paradajz, koji se obično koristi za pravljenje sosa za pastu, također sadrži mnogo više kiselina od običnog paradajza.

KOKICE

Ne samo da treba voditi računa o kiselini u hrani. Zubar tvrdi da čvrsta i hrskava hrana također predstavlja rizik za zube, najprije zbog frakture.

Jedna od najpopularnijih namirnica među ovom hranom su kokice, koje često sadrže neiskokana zrna koja mogu da izazovu lomljenje zuba.

LED

Na isti način kako neiskokana kokica može da napravi haos sa vašim zubima, previše leda u ustima može da predstavlja opasnost za dentalno zdravlje.

Upravo zbog toga zubar preporučuje da se držite podalje od zadržavanja u ustima, lizanja ili krckanja.

KISELA HRANA

Stomatolog kaže da je “često mnogima teško da odole posebnom ukus kiselih namirnica “, poput krastavčića i maslina.

Ali, trebalo bi da budemo svjesni da previše kiselina nije dobro za opšte zdravlje, i umjesto toga trebalo bi da ih zamijenimo šargarepom i humusom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.