Zubne proteze - vrste i šta treba znati

Zubne proteze neizbežan su deo starosti, ali ne samo nje - one mogu biti potrebne i u drugim slučajevima, mada je istina da su ovi slučajevi potrebe za zubnom protezom znatno ređi.

S obzirom na to da predstavljaju jedinu zamenu za prirodne zube, koji imaju veliku funkciju za proces varenja, ali i estetiku, dobro je znati što više toga o zubnim protezama, pa tako i njihovim vrstama. Istražili smo umesto vas i ovo, te u nastavku teksta saznajte koje sve vrste zubnih proteza postoje i sve što o njima treba da znate.

Vizil proteze - odlično rešenje za nedostatak nekoliko zuba

Vizil proteze najbolje su rešenje onda kada u vilici nedostaje nekoliko zuba, odnosno kada u njoj postoje i prirodni zubi za koji se vizil proteza može prikačiti, jer funkcioniše upravo na ovom principu. 

Ovo su parcijalne proteze, što znači da ne mogu zameniti sve zube u vilici, već manji broj zuba. Izrađuju se od legure metala i akrilata, a poznate su po tome što ih pacijenti lako prihvataju, odnosno uglavnom im nije problem da se lako prilagode i u potpunosti dožive protezu kao deo sopstvene vilice. 

Za vilicu se vezuju na druge, prirodne zube, pomoću kukica ili drikera. Vrlo su stabilne i pružaju komforan osećaj tokom korišćenja proteze. Pacijenti ove proteze vole i zbog toga što lako mogu da ih skidaju i ponovo stavljaju, pa je održavanje higijene i čistoće vizil proteze, pa tako i čitave vilice i usne duplje, vrlo jednostavno. 

Totalne proteze - proteze za celu vilicu

Za razliku od vizil proteza, koje parcijalno nadoknađuju nedostatak zuba, totalne proteze služe za nadoknađivanje, odnosno popunjavanje mesta za sve zube u vilici kod potpuno bezubih pacijenata.

S obzirom na to da “pokrivaju” celu vilicu, vrlo je logična i očekivana jedna od važnih osobina ovih proteza - pacijentima je potrebno vreme da se naviknu na njihovu upotrebu i izgled, kao i funkciju same proteze. 

Dok se vizil proteze drže kukicama za druge zube, totalne proteze se na vilici drže pomoću vakuma, pa nisu toliko stabilne, ali su definitivno među najboljim rešenjima  za potpuno bezube pacijente. 

Održavaju se pomoću posebnih higijenskih sredstava i rutine koju će sam protetičar ili stomatolog prepisati ili preporučiti. 

Proteze na implantima - najbolje za potpuno bezube pacijente

Klasične totalne proteze koje se stavljaju i drže na vilici na principu vakuma nisu jedino rešenje za bezube pacijente! Postoji i mnogo bolje - proteze na implantima. One se kače na implante drikerima, a odlikuju se stabilnošću i lakom adaptacijom kod pacijenata, a žvakanje i govor pacijenti sa ovim protezama obavljaju potpuno nesmetano, kao da se oslanjaju na sopstvene, prirodne zube. 

Fiksne i mobilne proteze za ispravljanje zuba

Dok su ostale proteze kojima smo se do sad bavili u tekstu namenjene nadoknađivanju zuba, fiksne i mobilne proteze tu su za njihovo ispravljanje, a ne maskiranje nedostataka. Ove proteze obično se nose u mladosti, ali nikad nije kasno za estetsko i funkcionalno poboljšanje položaja zuba! 

Fiksne proteze sjajno su rešenje za izraženo narušen položaj zuba. One se ne skidaju, već danonoćno “rade” na ispravljanju položaja zuba. Uglavnom se nose od godinu do dve dana. Izrađuju se od metala, bele keramike ili safira, kada su potpuno prozirne. Za razliku od njih, mobilne proteze se skidaju, uglavnom ih pacijenti nose tokom najmlađih dana života i tu su za ispravljanje sitnijih nepravillnosti. 

Ove vrste proteza one su koje su najčešćoj upotrebi, pa smo vam definitivno predstavili osnovne edukativne stvari i zanimljivosti o najvažnijim zubnim protezama, koje svako treba da zna. Uvek birajte pouzdanog stomatologa i protetičara za izradu proteze - ovo je važan deo higijene i funkcije, kao i estetike usne duplje, pa tako i čitavog zdravlja.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor