Kako se vratiti u formu nakon korone

Virus korona je ostavio posledice na obolele, bez obzira na kliničku sliku, i mnogi se i dalje bore sa raznim bolestima, stanjima i nastankom promena u organizmu. Kako je i sam virus, ali i stanje u organizmu nakon njega bilo nepredvidivo, potrebno je dosta vremena i energije kako bi se telo vratilo u stanje pre zaražavanja. Mnogi pacijenti ističu da je bilo potrebno promeniti životne navike, ali i da su nakon izlečenja počeli da vode više računa o svom zdravlju. Proces oporavka zavisi od pacijenta do pacijenta ali i do svih činilaca koji se menjaju nakon završetka izolacije. Potrebno je promeniti životne navike i okrenuti se pozitivnim stvarima kako bi rezultati bili što pre vidljivi.

Kako promeniti ishranu?

Hrana koju konzumiramo treba da bude nutritivno bogata i da hrani organizam i telo kako bi zadovoljila sve naše potrebe. Ovo je pogotovo bitno u postkovid režimu ishrane jer se smatra da hranom možemo da oporavimo telo ali i organe koji su pretrpeli brojne promene. Nakon preležane korone treba da obratite pažnju na sve one organe koji su najviše bili pogođeni. Ishranu fokusirajte na hrani bogatoj vitaminima kako biste ojačali imuni sistem. Nutricionisti savetuju da jedete češće a manje porcije kako biste olakšali sistemu za varenje da se vrati u normalu. U početku se savetuju i suplementi dok se vaše telo malo ne oporavi i nastavi da funkcioniše kao ranije.

Vežbanje i jačanje kondicije

Korona iscrpljuje i testira granice koje naše telo može da izdrži. Izolacija i boravak u krevetu su učinili svoje i pacijenti mogu da osećaju umor i nekoliko meseci nakon izolacije. Kada dobijete zeleno svetlo od doktora, možete da se vratite vašem režimu vežbanja. Počnite polako kako biste utvrdili koji intenzitet i dužina vam odgovaraju i posebno obratite pažnju na disanje i rad srca. Lagane vežbe i trčanje koje čete produžavati svakim narednim putem su najboji način da vratite snagu svom telu. Radite onoliko koliko vam prija i menjajte vežbe koje vam izazivaju nelagodu, otežano disanje ili ubrzani rad srca.

Uradite neophodne preglede

Korona nam je pokazala koliko je bitno voditi računa o zdravlju i svim preventivnim pregledima. Ukoliko vam je određeni deo tela bio više pogođen, potrebno je da u narednom periodu povedete više računa o njemu. U dogovoru sa lekarom koji vas je vodio, biće neophodno da se redovno pregledate dok se ne utvrdi da su svi simptomi nestali. Jedan od najčešćih preventivnih pregleda je i detaljna ehokardiografija pomoću koje se dobija detaljniji uvid u rad srca. Ovim pregledom se dobijaju sve potrebne informacije na osnovu kojih se vidi rad srčanog mišića i srčanih zalizaka kako bi se utvrdilo njihovo opšte stanje.

Vežbajte pravilno disanje

Tek kada se javio problem sa disanjem kod mnogih obolelih pacijenata, došli smo do saznanja kako većina ljudi ne ume pravilno da diše. Svako ko je barem jednom iskusio problem sa disanjem, zna koliko je ovo ozbiljna situacija i koliko je vremena i koncentracije potrebno da se disanje vrati u normalu. Ukoliko se vaše disanje promenilo nakon korone, potrebno je da naučite osnovne vežbe pravilnog disanja kako biste naučili kako da ovo radite pravilno. Iako se čini kao nešto što već radite mehanički, tek kada uz vežbe počnete da dišete pravilno, shvatićete kako celog života dišete pogrešno.

Jačajte svoje mentalno zdravlje

Mnogi su se borili sa samom idejom da su zaraženi koronavirusom, dok su drugima teško pali pojedini simptomi, distanca ili novi način funkcionisanja u društvu. Upravo su ovo razlozi koji stoje iza mnogih problema kada je mentalno zdravlje u pitanju i potrebno je obratiti pažnju i na ovaj aspekat. Prilikom završetka bolesti, počnite da radite na onom delu koji je za vas predstavljao problem. Kako su mere popustile, stvari se polako vraćaju u normalu i neophodno je da ustanovite kako možete pozitivno da utičete na svoje mentalno stanje.

 

Naše telo je ogledalo naše brige o nama samima i količini energije koju ulažemo kako bismo bili snažni i jaki. Ukoliko vam je potrebno da se vratite u normalu i ojačate, ovo su neki od najosnovnijih saveta koje treba da usvojite.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor