Kako učiniti svaki dan vrijedan življenja

Svakom od nas su različite stvari važne u životu i što se više bavimo tim stvarima radosniji smo i sretniji. Kada izaberemo da živimo život koji volimo postat ćemo zaljubljeni u život koji živimo ❤.

Svakog jutra nam se pruža mogućnost da od dana koji je pred nama napravimo dan 'vrijedan življenja'.

Svakog dana imamo priliku da budemo sretni, da napravimo razliku, da živimo život u punom njegovom sjaju.

Život zaista kratko traje i ograničeno nam je vrijeme na ovom svijetu pa iskoristimo ga na najbolji mogući način.

Možete početi sa prvom stvari, koja je zaista učinkovita i slijediti niz 'pravila' postavljenih ispod.

USTANITE RANIJE

Rana jutra su tiha, mirna, produktivna i mogu nam pružiti energiju neophodnu za dan koji je pred nama.

HRANITE SE ZDRAVO

Hrana koju unosimo u svoj organizam (posebno unošenje proteina tokom doručka) je gorivo koje nas pokreće. Unošenje zdrave hrane nam pomaže da se osjećamo bolje i čini naš um i tijelo spremnije za izazove koje dan sa sobom nosi.

VJEŽBAJTE

Svakodnevna fizička aktivnost (najmanje 20 minuta dnevno) nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom i neprijatnim psihičkim osjećanjima. Vježbanje nam pomaže da se dovedemo u stanje mira i zadovoljstva.

URADITE JEDAN VAŽAN ZADATAK

Svako od nas ima svoje ciljeve, planove i svoju listu zadataka kako ih postići. Obzirom da za jedan dan nije moguće uraditi sve sa liste, počnite sa najvažnijim i najtežim zadatkom. Tek kada obavite ono što mislite da je najbitnije pređite na lakše zadatke sa svoje liste.

NAUČITE NEŠTO NOVO

Dan nije iskorišten u potpunosti ukoliko svaki dan ne naučimo nešto novo. Naravno postoje stvari koje se ne mogu naučiti za jedan dan i za koje je potrebno više vremena, ali uvijek možemo započeti sa učenjem nove stvari - korak po korak. Ako biste htjeli naučiti svirati neki instrument ne možete očekivati rezultate za nekoliko sati niti dana, ali možete učiti svakodnevno nešto novo o tom instrumentu, sve dok ne odlučite da npr.kupite taj instrument i uzmete instruktora koji će vas naučiti sviranju istog.

NAUČITE BITI ZAHVALNI

Upleteni u mrežu svakodnevnih obaveza rijetko se sjetimo biti zahvalni na onome što jesmo i što imamo. Osjećaj zahvalnosti na svakom danu koji nam je pružen i koji živimo nam odvraća misli od negativnih emocija i strahova i omogućuje nam da razmišljamo pozitivnije o svom životu i ljudima oko nas.

BUDITE LJUBAZNI

Činovi ljubaznosti prema drugima pomažu i našem fizičkom i našem mentalnom zdravlju. Kada pomislite da jedan osmijeh upućen onom kome je potreban, lijepa riječ ili mala pomoć može nekome značiti mnogo, onda prepreka ka tome leži jedino u Vama samima. Budite ljubazni.

SMIJEH

Smijeh jača naš imuni sustav i oslobađa nas stresa. Kada odrastamo smijeh koji je krasio naša dječja lica polako nestaje i smatramo da više nije prikladno ponekad se 'glupirati' i radovati stvarima kojima smo se nekad radovali. Ako želite da svaki Vaš dan bude vrijedan življenja češće se smijte i dozvolite sebi da opet budete kao dijete.

RADITE ONO ŠTO VOLITE I ŠTO VAS ISPUNJAVA

Postavite sebi pitanje : 'Na koji način bi moj život bio vrjedniji? Kako da više uživam u životu?' Ako još uvijek niste pronašli ono što bi Vaš opustilo i činilo Vaš život ljepšim, pronađite tu stvar. Svako od nas ima neki svoj ispušni ventil (a ako ne, svakako ga pronađite) koji nas odmara od svakodnevnih obaveza i daje energiju za ono što dan sa sobom nosi.

ODMORITE

Sutra je novi dan, dan sa novim mogućnostima i potencijalima! Ako želite započeti novi dan svježi i odmorni svako veče odvojite 10 minuta za otpuštanje onoga što ste radili taj dan i pripremu za nove događaje, nove obaveze i novi dan.

Ne zaboravite, odluka je zaista na nama samima! Da li ćemo nastaviti živjeti samo po navici - čekajući da dani prolaze - ili živjeti život vrijedan življenja?

Olja Ljiljak-Kapidžić, dipl.psiholog i gestalt psihoterapeut

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Kao diplomirani psiholog i diplomirani gestalt psihoterapeut vjerujem u moć kreativnog razmišljanja i da je svaki čovjek u mogućnosti da svojim individualnim i originalnim bivstvovanjem sposoban da riješi svaku prepreku na koju naiđe u životu.