Lovorov list nije samo začinska biljka, evo šta sve radi vašem organizmu

Stručnjaci kažu da je lovor veoma moćna biljka koja podmlađuje, popravlja raspoloženje, čisti tijelo, rješava respiratorne probleme i slično, piše Remedi Dejli.

Pomaže kod nervoze i umora

Kombinacija hemikalija u lovorovom listu djeluje smirujuće na tijelo i psihu. Zapalite nekoliko listića u prostoru u kojem boravite i udišite taj dim. Ipak, nemojte to da radite prije spavanja, jer miris zapaljenog lovora može da vas razbudi.

Čisti sluz iz pluća

Lovorov list je stimulans disajnih puteva i može da pomogne pri izbacivanju sluzi iz pluća. Najbolji način je da stavite svježe ili suhe listove u vruću vodu i da udišete paru. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako konzumiranje tri grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

Dobar je za probavu

Stavljajte ga što više u hranu ili masirajte trbuh uljem lovora nakon obroka. To će da doprinese bržem izlučivanju i preradi hrane u želucu.

Pravilan rad srca

Organski spoj pronađen u lovoru jača zidove kapilara u srcu i pomaže pri eliminaciji lošeg holesterola iz tijela.

Liječi upalu zglobova

Ukoliko imate problem sa zglobovima, uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.

Efikasan i kod urinarnih infekcija

Pomiješajte prah od lovora sa mlijekom i pijte ovaj napitak kada se pojave ovi problemi. Radi se o starom receptu za rješavanje urinarnih infekcija.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.