Nekoliko zanimljivosti o Hvaru

Svi vi koji se još uvek dvoumite oko godišnjeg odmora na Hvaru, evo i nekoliko zanimljivih činjenica koje će Vas definitivno naterati da posetite ovo zanimljivo ostrvo.

Najstarije evropsko pozorište nije u Engleskoj ili Francuskoj, nego baš tu na Hvaru. Prvo javno pozorište u Evropi čeka vas na glavnom trgu grada Hvara, a sagrađeno je daleke 1612. godine!

Hvar je najsunčanije ostrvo u Evropi, sa preko 2715 sati sunčeve svetlosti u prosečnoj godini.

Istočni Hvar je mnogo manje razvijen od svog zapadnog dela, a za mnoge je upravo taj deo najlepši deo ostrva, gde prevladava priroda. Tu su skrivena blaga, kao što je najstarija maslina na Hvaru, zvanično datirana na 500 godina pre Hrista, što bi je, ako je istina, svrstalo je među deset najstarijih maslina na svetu.

Da li ste znali da je pronalazač daktilografije, metode otkrivanja prekršitelja zakona pomoću otisaka prstiju, bio Ivan Vučetić (1858-1925) sa Hvara!

Hvarska lavanda je najbolja u celoj Evropi. Na Hvaru se uzgaja u idealnom okruženju (topla klima i pogodna brdovita zemlja). Mirisna torba “Lavandula Croatica” ili bočica eteričnog ulja lavande je idealan i praktičan suvenir za vapu porodicu i prijatelje.

To je jedino ostrvo na svetu sa četiri UNESCO nasleđa: Stari grad u starigradsko polje, čipka od agave, mediteranska kuhinja i procecija za Križen.

Jedno od najvećih iznenađenja za mnoge turiste je kvalitet vina. Malo je pozatih sorti, ali zato postoje mnoge autohtone sorte, uključujući i nekoliko sorti koje se uzgajaju samo na Hvaru. Tako tu možete pronaći Posip, i retke crvene sorte kao što je Darnekusa, iako je dominantna crvena sorta Plavac Mali.

Žurke, sunce i lavanda. Poznati su ovamo počeli dolaziti još 1875. godine sa carom Franjom Jozefom. Zatim su tu bili Orson Velles, Tom Cruise, Beionce, Prince Harri, Roman Abramovich, Bill Gates i Demi Moore.

Ako Vam ovo sve nije dosta da provedete godišnji na Hvaru, onda Hvar definitivno nije za Vas i bolje je da odete negde dalje.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor