Šta sve treba znati pre kupovine radne ploče za kuhinju

Radne ploče za kuhinju su najvažniji aspekat svakog dizajna kada se menja izgled kuhinje. Često se kaže kako su radne ploče za kuhinju esencija ovog prostora jer zauzimaju najviše mesta i priprema hrane se upravo odigrava ovde. To je investicija u koju se ne ulaže svake godine, i zato treba radnu ploču odabrati pažljivo jer je nećete menjati već sledećeg meseca. Pre bilo kakve kupovine treba dobro analizirati sve dostupne materijale na tržištu i odabrati koji odgovara Vašem stilu života i enterijera. Postavite sebi sledeća pitanja da biste bili bliži odgovoru kakva ploča Vama treba. 

 

Da li često koristite kuhinju i kuvate u njoj? Da li mesite hleb i peciva i da li vršite nedeljnu pripremu hranu? Ako biste oštetili radnu ploču da li bi Vam to smetalo, ili tome ne bi pridavali veliki značaj? Sve radne ploče za kuhinju imaju svoje prednosti i mane po pitanju trajanja, održavanja i ponašanja pod različitom temperaturom, i zato se dobro informišite pre kupovine jer ne želite da se kajete nakon instalacije u enterijer. Uzmite u obzir stil kojim ste opremili ostatak kuće i u tom maniru dekorišite i kuhinju jer se različite radne ploče uzimaju u obzir u odnosu na to da li je enterijer moderan, rustičan, ili tradicionalan. U redovima koji slede predstavićemo Vam 3 najbolje opcije za radne ploče za kuhinju, a to su mermer, kvarc i granit. 

Mermerne radne ploče za kuhinju

Mermer je već dugi niz godina na prvom mestu kada govorimo o radnim pločama za kuhinju jer je najelegantniji i najluksuzniji materijal koji podnosti visoke temperature i lako se održava. Prirodni kamen poput mermera daje svakom domu čistu estetsku liniju koja unosi blistavost i luksuz u enterijer. Mermer dolazi u velikoj paleti boja, tako da imate odličan izbor ako ne želite belu radnu ploču. Možete birati između sive, braon, bež ili čak smaragdno zelene boje i budite sigurni da ćete dobiti unikatnu ploču jer ne postoje dve iste šare ovog prirodnog kamena. 

Kvarcne radne ploče za kuhinju

Ako imate veliku porodicu sa kojom provodite dosta vremena u kuhijni, ili Vi jednostavno dosta vremena koristite kuhinju za pripremanje jela radna ploča napravljena od kvarca je odlična investicija za Vas. U praksi se pokazalo da su kvarcne ploče mnogo izdržljivije od mermernih i da podnose bolje visoke temperature i mehaničke udarce. Kvarcne ploče su miks kompozitnog kamena i nisu u potpunosti napravljene od kvarca što im daje dodatnu čvrstinu. Takođe kvarcne radne ploče su mnogo manje porozne od mermernih. 

Granitne radne ploče za kuhinju

Granitne ploče za kuhinju su odličan izbor i drže se visoko kotirane već godinama jer je granit jedan od najizdržljivijih prirodnih kamena koji postoji, a koristi se u enterijeru. Granit je dostupan na tržištu u više boja, od veoma tamnih do svetlih varijacija i može se seći u različitim oblicima, ne samo u pravougaoni. Radne ploče za kuhinju koje su napravljene od granita su veoma lake za održavanje, samo uz pomoć mlake vode i običnog tečnog sapuna.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor