Šta treba da znate kad krenete u posetu tek rođenoj bebi?

Svi mi znamo koliko su bebe slatke i male.Kada neko od naših najbližih rođaka ili prijatelja postane roditelj,sa nestrpljenjem čekamo bebin dolazak kući i tu prvu posetu.Pažljivo biramo poklone,od plišanih meda,barbika,automobila,preko haljinica ili košuljica,do nekih ručno rađenih,unikatnih,koje sa puno ljubavi napravimo.Međutim,ta prva poseta,nije običan odlazak na kafu ili druženje na koje smo navikli pre nego da se beba rodila.

Ukoliko još uvek niste roditelj ili ste roditelj odrasle dece,u nastavku teksta moćićete da pročitate,naučite ili se podsetite nekih osnovhih pravila,koje treba da poštujete kada idete u posetu maloj bebi i njenim roditeljima.

 1. Najvažnija stvar je da nikako ne dolazite u posetu nenajavljeni ili nepozvani.Beba ima svoj ritam jela i spavanja,nju ne zanima da li je dan ili noć,ona radi onako kako joj odgovara.Tako da nenajavljeni gosti nisu ono što će da oduševi njene roditelje,naročito ako su baš tad uspeli da "ulove" neki sat za spavanje.
 2. Obavezno pitajte bebine roditelje u koje vreme je najbolje da dođete i poštujte to što vam kažu.Bebe jedu na 3-4 sata,što znači da i u toku noći imaju bar 2 obroka,često i više.Iako npr.vama dan počinje u 8 ujutru,vrlo je moguće da je bebin tata tada otišao na posao,a mama legla da se odmori,pa poseta u nekoliko narednih sati nije poželjna.
 3. Ne zadržavajte se previše.Kada ste došli u posetu,setite se da nije lako sa malim bebama.Ne očekujte previše razgovora ili komplet postavljen ručak.Popijte kafu ili sok,porazgovarajte,zadržite se najviše 1h.
 4. Obavezno ponudite svoju pomoć,naročito ako ste baš blizak rod ili prijatelj.U većini slučajeva,niko neće da vam dozvoli da perete sudove,ribate pod ili prostirete veš.Međutim,ceniće se vaša ponuda da pomognete,a takve stvari ljudi pamte.
 5. Pre nego uđete u bebinu sobu,obavezno izujte cipele i operite ruke.Ovo nema toliko veze sa bebama,već bi trebalo da se podrazumeva,ali svakako od samog uzbuđenja može da se desi da zaboravite te najnormalnije stvari.
 6. Ukoliko ste odlučili da bebi poklonite novac,nikako ga ne stavljajte u njene ruke ili blizu lica.Novac uvek ostavljajte u donjem delu krevetića ili ispod dušeka.Još jednostavnije je da novac stavite u kovertu i ostavite je  sa strane.
 7. Uvek pitajte roditelje da li možete da držite bebu.Bez obzira koliko ste bliski sa nekim,nikada ne uzimajte tuđe dete bez dozvole.
 8. Ako je beba zaspala kad ste vi došli u posetu,ne budite je.Beba je mala,ne može da se igra,priča ili pije kafu sa vama,tako da nema razloga da je budite ako spava.To će samo da poremeti njen ritam,na čemu njeni roditelji neće da vam budu zahvalni.
 9. Ako imate malu decu,ne dovodite ih.Deci koja su tek prohodala,još uvek ne pričaju i kojoj ne možete da objasnite da ne sme da vrište i plaču,nije mesto blizu tek rođene bebe.
 10. Ne delite savete i kritike roditeljima bebe,ako vas nisu pitali za iste.Bez obzira što imate decu i prošli ste nešto što oni tek prolaze,ako vas ne pitaju za mišljenje,nemojte da ga iznosite.
 11. Ukoliko ste po struci npr.pedijatar,vaspitač,pedijatrijska sestra...ili se bavite nekim drugim poslom koji je vezan za decu,takođe se suzdržite od iznošenja svog profesionalnog mišljenja,ako vas niko ništa ne pita.Takve stvari mogu da budu iritantne roditeljima bebe.Iako nemate lošu nameru,iznošenjem činjenica iz oblasti u kojoj ste stručni,a oni ne,možete da doprinesete tome da se oni osećaju loše i manje vredno.
 12. Za sam kraj,nikako ne dolazite u posetu bebi ako ste bolesni ili ste bili bolesni u prethodnih nekoliko dana.Uvek se setite da je imuni sistem kod beba mnogo slabiji nego kod odraslih osoba.Ono šta je za nas obična prehlada,za bebu može da bude prava katastrofa,a tako nešto nikako ne želite.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor