Šta je sve bitno pripremiti prilikom prvog bebinog dolaska u kuću?

Pripremili smo za vas ultimativni spisak stvari koje vam mogu biti neophodne i u prvim danima suživota sa novim i najmlađim članom porodice. Ovaj spisak će provereno pokriti jednu bebu i jednu mamu nakon dolaska iz porodilišta, a kako vas ne bi iznenadile stvari koje će vam bitri potrebne, opskrbite se na vreme najneophodnijim potrepštinama.

1. Stvari za bebinu sobu

Na stvari za bebinu sobu isprva se daje verovatno i najveća svota novca, pre svega jer treba kupiti krevetac sa dušekom, jastučićem, posteljinom i mekanim prekrivačima kao što su KIDO pokrivači za bebe.

U bebi nameštaj spada i nosiljka za bebu ili kolevka sa pamučnom posteljinom, fotelja za dojenje ukoliko za nju imate mesta, komoda sa fiokama za presvlačenje, kanta za prljave pelene, bebi alarm i noćna lampa.

2. Stvari za presvlačenje bebe

Budite spremni na to da prve stvari za oblačenje bebe masovno dokupljujete tokom prvim meseci zbog prerastanja, one su nešto što nikada ne sme zafaliti, ali će vam odećicu donositi i svako ko dođe u posetu. Osim jednokratnih pelena za novorođenčad (i to barem dva pakovanja za “prvi udar”), potrebno je nabaviti i oko 20 komada tetra pelena za široki povoj, 10 švedskih pelena i zaštitnih gaćica za preko pelene.

Osim stalka na kome ćete bebu presvlačiti i vodootporne mušemice za njeno oblaganje, za održavanje bebine higijene nakon menjanja pelena, biće vam potrebne i vlažne maramice i pamučna gaza.

Pamučni i rastegljivi bodići i benkice sa kratkim i dugim rukavima, zeke, nekoliko pari čarapica, portikle i kapice takođe treba nabaviti ranije, da bi vas sačekali nakon izlaska iz porodilišta, a ukoliko to bude tokom hladnijeg perioda - nije zgoreg kupiti i skafander ili/i jaknicu za izvođenje bebe na vazduh.

3. Proizvodi za nebu beba

Iako smo vlažne maramice i gazicu za brisanje nežne bebine kože pomenuli ukviru priče o presvlačenju, treba znati da se nega beba ne završava tu. Za prve dane nabavite deterdžent i omekšivač za pranje bebinog veša i obavezni isperite odeću još jednom nakon pranja.

Četka ili češljić za kosu, fiziološki rastvor u ampulama ili ako kupujete u flaši onda nabavite i špriceve, sterilne komprese za negu pupka, povidon jod i namenski sprej za negu patrljka, štapiće za uši za bebe, makazice sa tupim vrhom i toplomer.

Kupka za bebe podrazumeva i kupovinu mekane rukavice za uklanjanje skramice sa bebine kože, mekani frotir ili peškir sa kapuljačom za povijanje bebe nakon kupanja, kadica sa podlogom za bebu, masna krema za negu osetljive bebine kože i ulje za bebe.

4. Proizvodi za dojenje i hranjenje bebe

Iako mnoge mame doje svoje bebe, treba imati na umu da beba neće uspevati da posisa svo mleko koje vaše žlezde proizvedu. Zato će vam biti potrebna električna izmlazalica koja će preduprediti stvaranje mastitisa.

Poželjno je kupiti i barem kutiju prehrane za bebu, flašice sa cuclom za novorođenčad, četku za čišćenje flašica i sterilizator. Kako bi vama dojenje bilo udobnije, nabavite i jedan jastuk za tu namenu, pelene za podrigivanje (bljuckanje) i brushalter za dojenje sa ulošcima.

5. Stvari za šetnju sa bebom

Kada izađete sa bebom iz porodilišta, standard je a i obaveza da je iz bolnice iznesete u nosiljki, takođe, biće vam potrebna i torba za bebine stvari sa izolacionom futrolom za flašice, marama ili popularna “kengur” nosiljka za nošenje bebe, auto-sedište (“jaje”), zavesicu za prozor u autu kao i praktičnu majicu ili bluza sa otvorom za dojenje.

Izbegnite stresne trenutke zbog nedovoljno pripremljene sobe za bebe i na vreme obezbedite sve što vam zajednički život može učiniti lakšim i jednostavnijim. Nadamo se da će vam naš mali pregled potrepština za prve bebine dane pomoći da sagledate njegove potrebe. Želimo vam srećan zajednički život.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor