Tijelo akumulira stres, a evo i na kojim sve mjestima i kako da ga prepoznamo

Mnogo puta smo čuli da stres ima veliki uticaj na naše zdravlje i opšte stanje organizma, a da se tokom dugotrajnog izlaganja stresu on akumulira u određenim dijelovima tijela šta možemo da protumačimo ako pogrešne simptome.

Često fizički problem sa zdravljem može da bude uzrokovan nekim psihološkim problemom. Neka od istraživanja su pokazala da stres može da se akumilira na nekim mjestima u tijelu.

Vrat i ramena

Možete osjetiti pritisak i tenziju u vratu i mišićima u predjelu ramena. Kada smo pod stresom podsvjesno povijamo ramena i u ovoj pozi zatežemo mišiće što dovodi do pojave bola u ovim dijelovima tijela.

Glava

Kada smo pod stresom često dobijemo glavobolju ili migrenu. To je posljedica hemikalija koje luči naše tijelo tokom stresa, a one utiču na nerve i krvne sudove u mozgu što rezultira glavoboljom.

Stomak

Naš stomak ima brzi odgovor na naše mentalno stanje. Stres nema uticaja samo na rad unutrašnjih organa, nego i na sastav mikroba u stomaku. Stres može da utiče i na to da naš želudac počne da luči više kiseline za varenje šta dovodi do gorušice.

Donji dio leđa

Bol u leđima je obično bol iz glave. Kada smo pod stresom imamo tendenciju da mijenjamo našu rutinu, ponašanje, kako hodamo, spavamo, sjedimo i sve te promjene utiču na naše mišiće.

Vilica

Da li su vam rekli da škripite zubima? Ima velikih šansi da je posljedica toga stres jer su vam mišići veoma napeti i usljed stresa se javlja ova nevoljna radnja.

Koža

Kada se zbog stresa oslobađa mnogo hormona stresa naša koža postaje osjetljivija, pa se koža više masti zbog lučenja ćelija. Zato imamo više akni, mitisera, groznice ili nečeg drugog.

Pankreas

Kod hroničnog stresa naš pankreas može da počne da proizvodi mnogo više insulina nego što je to potrebno, a on može da uništava naše arterije i dovede do gojenja i rizika od dijabetesa.

Zglobovi, kosti i mišići

Naučnici su ukazali na povezanost između depresije i čitavog tijela. Ukoliko sumnjate da patite od depresije, potražite šta prije ljekarsku pomoć.

Srce

Stres od emotivnog povređivanja povećava krvni pritisak, a to negativno utiče na naše srce. Mnoga srčana oboljenja su povezana sa stresom, zato mislite na vaše srce.

Imuni sistem

Imuni sistem se bori protiv virusa i bakterija ako i drugih loših pojavau tijelu. Kada smo pod stresom naše tijelo oslobađa hemikalije koje smanjuju snagu imunog sistema.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.