Trikovi za skidanje fleka sa tepiha

Uprkos svim vašim naporima da održavate čistoću svog doma na visokom nivou, prije ili kasnije vaš tepih će postati “žrtva” prolivenog pića, prosute hrane, prljavštine sa obuće ili bilo koje druge nezgode koja može da naruši njegov izgled. Kada se suočite sa nekom mrljom na tepihu prva reakcija jeste da se odmah latite sunđera i počnete da ribate. Ipak, možda bi bilo pametnije promisliti koju sekundu prije “ofanzive” i pažljivo isplanirati svoj napad, s obzirom na to da odabir prave strategija može napraviti razliku između čistog tepiha i mrlje koja će ostati zauvijek.

Postoje različite metode za najbolje čišćenje različitih vrsta mrlja na tepihu, stoga je obavezno uzeti u obzir kako činjenicu od čega je mrlja, tako i materijal od kog je izrađen tepih. Ovo važi samo ukoliko planirate da samostalno operete svoj tepih, a ako nemate nameru da se bavite ovom problematikom uvijek se možete obratiti servisu koji vrši uslužno pranje tepiha. Nekada je asistencija profesionalca zaista neophodna.

Osnovni trikovi kojih se treba pridržavati kada je čišćenje tepiha u pitanju

Za sve one koji se odvaže da sopstvenim kapacitetima uklone mrlje na tepihu, evo nekoliko savjeta kako da to odrade na najbolji način i kako da se sa sigurnošću riješe svih fleka.

Očistite mrlju što je prije moguće

Najvažnija stvar kada je čišćenje mrlja, sa površina kao što je tepih, u pitanju jeste da dođete do mrlje pre nego što ona ima šansu da se “zalijepi” na površinu i upije u materijal. Hitra reakcija je veoma bitna, ali samo ako unaprijed znate šta treba da radite sa datom mrljom.

Upijajte tekućinu umesto da trljate

Prije čišćenja pokupite svu tečnost koja se nalazi na površini, koju tepih nije upio, sa krpom ili sunđerom. Cilj je da izvadite što više tečnosti kako biste smanjili veličinu i širenje mrlje. Nakon toga, uvijek koristite tapkanje i blagim pokretima čistite, umjesto rigoroznog ribanja, jer na taj način možete pomoći mrlji da se raširi.

Koristite što manje proizvoda za čišćenje

Za uklanjanje mrlja najbolje je koristiti što je moguće manje proizvoda. Na taj način smanjujete vrijeme sušenja, kao i rizik od bojenja tepiha. Za većinu mrlja idealno je koristiti sodu, tečnost za sudove ili pastu za zube kako biste ih uklonili.

Dobro osušite mjesto gdje je fleka

Nakon što ste primjenili sve navedene trikove za čišćenje, važno je da peškirom temeljno posušite tretirano mjesto, s obzirom na to da ukoliko tepih ostane vlažan može doći do širenja mrlje. Takođe, u nekim slučajevima možete iskoristiti ventilator ili fen za kosu kako biste ubrzali proces sušenja.

Kako ukloniti određeni tip mrlje sa tepiha

Kao što smo već spomenuli, prilikom čišćenja mrlja sa tepiha važno je uzeti u obzir i od čega je nastala mrlja. Mora se napraviti razlika, s obzirom na to da određeni metod neće djelovati na svaku vrstu fleke.

Mrlje od tamne čokolade

Ukoliko se na vašem tepihu nađe mrlja od čokolade, prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da sastružete i uklonite sve što možete. Za čišćenje ostatka mrlje, iskoristite smješu od jednog dijela tečnosti za posuđe i četiri dijela vode. Nanesite je sunđerom, a nakon toga isperite mlakom vodom.

Mrlje od masne hrane

Kada su u pitanju masne mrlje, najpre je potrebno ostrugati nožem sve sa vrha, a zatim postaviti sloj papirnog ubrusa preko fleke. Glačajte vrhom noža papirni ubrus kako bi se zagrijala i podigla masnoća. Nanesite mješavinu sirćeta, tečnosti za suđe i mlake vode, a potom isperite.

Mrlje od vina ili kafe

Kada su u pitanju mrlje nastale usljed prolivanja vina ili kafe najpre je potrebno utapkati mrlju, a potom je potrebno isprati ostatak sa sodom. Ukoliko je potrebno dodatno čišćenje možete iščetkati mjesto sapunicom, a potom isprati.

Mrlje od hemijske olovke ili mastila

Ukoliko se vaš tepih umrlja hemijskom olovkom, fleku ćete najpre očistiti krpom natopljenom u alkohol. Navlaženu krpu uvijek čistim dijelom nanosite na mastilo, a kada izvučete fleku isperite tepih deterdžentom i mlakom vodom.

Mrlje od blata

Kada su u pitanju mrlje od blata, onda je najbolje rešenje da ostavite blato da se sasvim osuši. Sljedeća stvar jeste da mehanički skinete četkom ili usisivačem skorelu fleku, a prljavštinu koja ostane posle toga možete da uklonite alkoholom, a potom i deterdžentom.

Ono što bi trebalo imati na umu jeste da ovo samostalno čišćenje tepiha podrazumijeva uklanjanje trenutnih fleka i spriječavanje njihovog vezivanja za materijal. Kada je u pitanju temeljno i dubinsko čišćenje tepiha onda je svakako savjet da se obratite profesionalcima i prepustite čišćenje tepiha u sigurne ruke.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor