Uskoro nam stižu internet mreže koje će nam dati brzine veće za 100 puta

Jedan od najvećih izazova 5G tehnologije je eliminisanje ometanja signala. Da bi se ometali mikrotalasi neophodni za 5G dovoljno samo da neko prošeta između odašiljača i prijemnika.

Proizvođač čipova Qualcomm je predstavio potpuno integrisane 5G NR i sub-6 GHz RF module za pametne telefone i druge mobilne uređaje, za koje tvrde da su prvi te vrste na svijetu.

Riječ je o modulu antena za mikrotalase QTM052 i radiofrekventivnom modulu QPM56xx sub-6 GHz, koji su kompatibilnim sa već najavljenim modemom Snapdragon X50 5G.

Najveći proizvođači pametnih telefona, kao šta su Samsung, LG, Sony, HTC i Xiaomi, već su najavili da će sarađivati sa Qualcommom i obećali da će prve uređaje sa ugrađenim modemom X50 isporučiti tokom prve polovine slijedeće godine. Ti uređaji će najvjerovatnije koristiti pomenutu novu antenu i RF module.

U jedan telefon mogu da budu ugrađena do četiri modula, od kojih je svaki ne veći od vrha prsta. Integrisani 5G NR primopredajnik i druge komponente, zajedno sa modemom X50, pomažu anteni u "potrazi" za mikrotalasima.

Iz Qualcomma navode da su prve uzorke već poslali partnerima, kao i da će zajedno sa njima pokušati da pronađu najbolje rješenje kako bi se smanjilo ometanje signala.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.