Problemi sa mobilnim telefonima koje korisnici sami mogu da reše

Međutim, kako vreme prolazi i što duže imate mobilni, onda kreću i određeni zastoji u rad. Ipak, pored svih onih kvarova kada je neizbežan servis telefona, postoje određeni problemi koje korisnici sami mogu da reše. A evo u kojim slučajevima možete biti sami svoj mastor.

Muke sa aplikacija se lako mogu rešiti!

Ako ste primetili da vam telefon sporije radi, to ne mora da znači da je u pitanju sistemski problem. Često su uzroci sporijeg rada telefona aplikacije koje su korumpirane. Zato je neophodno da se obrišu svi podaci koje korumpirane aplikacije čuvaju na vapem telefonu.

Ako imate Android, onda morate izabrati aplikaciju za koju pretpostavljate da pravi problem i da se rešite cashe podataka koji se čuvaju kao privremeni fajlovi. Međutim, ako telefon i dalje koči i nakon brisanja ovih podataka, onda je neophodno de se obrišu svi podaci koje je određena aplikacija čuvala. U tom slučaju aplikacija će iznova da startuje, a ako je potrebno moraćete ponovo da unesete lozinku i korisničko ime.

IOS uređaju nemaju opciju kao Android uređaji, pa je kod njih neophodno da se aplikacija obriše i iznova instalira. Dovoljno je da dugo pritisnete ikonicu i iz padajućeg menija izaberete da aplikaciju deinstalirate. Zatim u App Store odaberite aplikaciju koju ste prethodno deinstalirali i ponovo je aktivirajte na svom mobilnom telefonu. Ovaj postupak možete da sprovedete i kod Android uređaja, ali samo u slučajevima ako prethodne dve opcije nisu rešili probleme.

Međutim, ako predložena rešenja ne otklone zastoj u radu mobilnog telefona, onda je došlo do nekog ozbiljnijeg problema i zato je važno da se poseti servis.

Kratak vek baterije

Koliko god da je baterija na mobilnom nova i zdrava, ako telefon stalno koristite, onda ne očekujte da će baterija dugo trajati. Međutim, ako primetite da se baterija u samo nekoliko sati smanjila za pola, a vi telefon niste mnogo koristili, onda je znak da je problem u bateriji i da je morate zameniti.

No, pre toga, pokušajte nekoliko sitnica koje bi mogle da produže trajanje baterije. Najpre utvrdite da li neka aplikacija previše struje crpi. I na Android i na iOS uređajima u podešavanjima izaberite opciju baterija i pogledajte o kojoj je aplikaciji reč. Nakon što deinstalirate aplikaciju problem će biti rešen.

Možete uključiti tzv. Lower Power Mode na iPhone uređajima ili Čuvar baterije na Android mobilnim telefonima i tako ćete produžiti trajanje baterije. Uključena lokacija i velika osvetljenost ekrana posebno crpe bateriju, pa ako bam je lokacija stalno uključena onda nemojte da se iznenadite što vam se baterija brzo troši.

Posebno obratite pažnju na pregrejavanje telefona!

Ako se telefon tokom rada ili punjenja pregrejava, onda može da bude problem do punjača ili do baterije. Ipak, manjak slobodne memorije takođe može uzrokovati probleme u radu mobilnog, a poslednje što možete uraditi jeste vratiti uređaj na fabrička podešavanja, ali u tom slučaju ne zaboravite da će svi podaci iz telefona biti izbrisani.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor