Internet i mobilna revolucija koja transformiše svet

U početku se činilo da ovaj neobičan uređaj neće imati ovoliki uticaj na život ljudi, ali ipak se sve promenilo. Malo po malo i ceo svet je zahvatila prava mobilna revolucija. Ova velika revolucija ne samo da je u poslednje dve decenije transformisala čitav svet, nego ima i ogroman uticaj na korisnike, a pogotovu na navike potrošača. Mobilna komunikacija je izuzetno značajna na putu od kreiranja ideje, pa do kupovine određenih proizvoda. A to dobro znaju i vodeći giganti u mobilnoj industriji.

Prodaja mobilnih telefona iz godine u godinu sve više raste, a jasno je da su pametni telefoni posebno oružje u rukama potrošača i da su glavni alat kako bi se pridobila publika. Više nije važno da li je brend globalni ili lokalni, jer je najefikasniji vid reklame upravo oglašavanje koje je prilagođeno svakom kupcu. A tu su i društvene mreže. Zahvaljujući njima  i lokalna pekara i proizvođači automobila i svetski poznati hoteli imaju istu šansu da dopru do budućih kupaca. A upravo to drastično utiče na načine pomoću kojih treba definisati efikasnu marketing strategiju. Pomoću ovakvog reklamiranja cilja se vrlo uska ciljna grupa koja je posebno relevantna za neki proizvod ili brend.

Pad prodaje mobilnih telefona u 2020. godini 

Transformacija tržišta je očigledna, a društvenim mreža bilo je potrebno pola decenije da postignu mnogo više nešto nego što je televizija za prethodnih 7 decenija  kada je oglašavanje u pitanju. Međutim, 2020. godina nije počela onako kako su to giganti mobilne industrije očekivali, jer niko nije mogao da predvidi da će pandemija virusa korona zaustaviti svet. A širom planete se osećaju negativne posledice ovog virusa.

U drugom kvartalu ove godine tržište pametnih uređaja pretrpelo je pad prodaje i on iznosi i do 20% što nije zabeleženo u prethodnim godinama. Najveći gubitnik na tržištu je kompanija Samsung. Njihovi poslednji izveštaji pokazuju da je isporučeno oko 20% manje mobilnih telefona negu u istom periodu prošle godine. U drugom kvartalu tekuće godine ukupno je isporučeno negde oko 294 miliona mobilnih telefona za razliku od prethodne godine kada je u istom period bilo isporučeno preko 370 miliona pametnih uređaja.

Lider, a najveći gubitnik

No, nije virus isto uticao na sve niti su svi podjednako izgubili. Kao najveći gubtnik se kompanija Samsung izdvojila, jer je ove godine u drugom kvartalu usporučila čak 21 milion pametnih telefona manje, a njen tržišni udeo pao je za čak 27,1%. No, iako je evidentan odgroman pad zbog kojeg je Samsung označen kao najveći gubitnik, ipak je ova kompanija poziciju lidera u mobilnoj industriji zadržala.

Na drugom mestu je kompanija Huawei koja je u ovom tzv. problematično period zabeležila skoro isti procenat prodaje kao što je to bilo u istom periodu 2019. godine. Statistika pokazuje da je za ovaj rezultat kompanije Huawei zaslužan rast prodaje na domaćem tržištu.

Kompanija Apple je na trećem mestu sa 13% udela na tržištu. Američka kompanija je imala minimalni pad prodaje, a kada je reč o padu tržišnog udela on iznosi svega 0,4%. Zatim sledi kompanija Xiaomi čiji pad udela na tržištu iznosi 21.5%.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor