Zanemećete kad čujete kolike su cene stanova u Beogradu

Začuđenost, neverica i klimanje glavom levo-desno su uobičajene reakcije ljudi kad čuju koliko se kreće prodaja stanova u Begradu.

Cene nekretnina iz godine u godinu rastu i svi se nadamo da će u jednom trenutku doživeti svoj pad. Inače se smatra da je taj porast nastao usled veće potražnje, kao i povoljnijih stambenih kredita. 

Cena stanova zavisi od brojnih faktora kao što su: lokacija, tip i kvalitet gradnje, kvadratura, i od još mnogo toga. Da biste saznali koji su ti svi parametri u tome vam mogu pomoći advokati za nekretnine, koji će vam takođe reći sve što vam je potrebno od dokumentacije, ukoliko se odlučite za kupovinu nekretnine. 

Kolika je cena kvadrata u Beogradu

Prolazeći Brankovim mostom možda ste mogli videti baner na Beogradu na vodi, na kom piše da se rata za stan kreće od 499 evra pa naviše, što svakako nije rata koja bi odgovarala stanovniku sa prosečnom platom u iznosu od oko 900 evra. 

Pošto je tek sredina 2022. mi ćemo se sada osvrnuti na 2021. godinu kada su stanovi bili nešto povoljniji nego sada. Prošle godine je Republički geodetski zavod utvrdio da je na tržištu bilo čak 6,1 milijardu evra, a zamislite tek koliko će taj iznos porasti do kraja ove godine. 

U odnosu na 2020. zabeležen je drastičan rast u 2021. godinu i to za 47%, što znači da je na tržištu bilo 138.200 kupoprodajnih ugovora više. 

Bilo da je reč o novogradnji ili starogradnji, prosečna cena kvadrata u Beogradu je porasla za oko 10%. Rast je primetan u skoro svim opšinama, a tamo gde nije primetan rast, znači da je cena već bila na zavidnom nivou.

Rekordni porast cene po kvadratu zabeležen je u Paliluli gde je sa 1.700 evra u 2020-toj, cena stana po kvadratu iznosila 2.020 evra u 2021-toj, što znači porast za 24%.  

Iako je sada 2022-ta, cena prodaje stanova je i dalje najveća na Savskom vencu, Starom gradu i Vračaru. Ovde su se cene stanova po kvadratu u 2021. kretale od 2.200 evra na Vračaru, preko 2.800 evra u Starom gradu, do 3.160 evra na Savskom vencu. 

S druge strane, ukoliko ste se odlučili da kupite stan, preporučujemo vam da se raspitate koji su najbolji advokati za nekretnine u Beogradu, jer vam oni sigurno mogu pomoći oko prikupljanja potrebne dokumentacije i svih drugih bitnih informacija. 

Najpopularnije lokacije za prodaju stanova u Beogradu

Prodaja stanova u Beogradu je veoma popularna već godinama, bez obzira na visoke cene. A najveće interesovanje je i dalje za Voždovcem, Novim Beogradom, Zemunom, Zvezdarom. 

Svi koji su zainteresovani za kupovinu stanova uglavnom gledaju neke važne faktore, koje nekretnina treba da ispunjava, a to su:

  • parking mesto
  • kvalitetna izolacija stana 
  • parkić za decu
  • dobra i sigurna lokacija stana
  • marketi, škole i druge važne institucije da se nalaze u blizini 

Pomenute opštine su veoma tražene i poželjne za život jer pružaju sigurne lokacije koje su udobne i mirne za porodični život. 

Među ljudima vlada nada da će doći do pada cena i to vrlo uskoro. Pošto će se kad tad to desiti, razmotrite koja opština bi vam najviše odgovarala za život i pratite iz meseca u mesec kako se kreću cene stanova u tom mestu. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor