Kako da sačuvamo svoju wc šolju od zapušenja?

Zapušena wc šolja je neprijatna i nažalost česta situacija u mnogim toaletima. Uglavnom se takva neprilika rešava sama od sebe, voda jednostavno odradi svoje i mi nastavljamo dalje ne razmišljajući o posledicama takvog manjeg zapušenja. Ali da li su takva zapušenja zaista mala i da li voda zaista može da odradi takav posao? Određeni materijali koji se svakodnevno bacaju kroz wc šolju i izazivaju ovakva zapušenja, ne razlažu se u vodi i samim tim prave ozbiljniji problem u zapušavanju kanalizacije koja je van naše kuće ili stambene zgrade. Ovde vam donosimo spisak najopasnijih materijala i artikala koje svakodnevno bacamo u svoju wc šolju iako to ne bi smeli.

Papirni ubrusi

Verovali ili ne, papirni ubrusi nisu prijatelji naše kanalizacije. Iako najčešće mislimo da su istog svojstva kao i toalet papir, oni se razlikuju taman toliko da se ne razlažu u vodi na način koji je dobar za naše kanalizacione cevi. Naime, papirni ubrusi imaju drugačiju strukturu, gušći su i napravljeni od tvrđeg papira, koji je kod određenih proizvođač toliko tvrd da se ne razlaže u vodi čak ni posle dugo vremena i neretko dovodi do pravljenja papirnih naslaga koje dovode do zapušenja kanlizacije.

Opušci

Iako će se mnogima ovakvo upozorenje učiniti suvišnim, strastveni pušači zapravo veoma često bacaju opuške u wc šolju. Bilo da je reč o toaletima ugostiteljskih objekata ili o sopstvenom toaletu, bacanje filtera cigareta u kanalizacioni sistem predstavlja potencijalnu opasnost za zagušenje. Takođe, opušci cigareta u sebi sadrže katran, polipropilen, lepak i duvan, koji su izuzetno toksični materijali opasni po životnu sredinu.

Gume za žvakanje

Kao što i sami pretpostavljate, gume za žvakanje se ne razlažu u vodi. I ne samo to, njihov sastav je takav, da se veoma lako mogu zalepiti za zidove odvoda wc šolje ili kanalizacionu cev. Potencijalno to otvara rizik da se otpad koji odlazi niz ovaj odvod zadržava lepeći se za bačenu žvakaću gumu. U perspektivi, jedna naizgled nevažna stvar poput gume za žvakanje stvara brojne probleme koji se ne mogu rešiti bez vodoinstalaterskih usluga.

Kondomi

Ne samo da nisu biorazgradivi oni pretstavljaju i opasnost po riblji svet reka u koje otiče naša kanalizacija. Sa druge strane, zbog svojstava materijala od kojih su napravljeni, bačeni kondomi se u doditu sa vodom lako pretvaraju u gumene balone koji mogu ozbiljno zagušiti kanlizaciju.

Vlažne maramice

Bacanje vlažnih maramica u wc šolju pretstavlja najčešću grešku koju pravi svako od nas. Ne smemo zaboraviti da one nisu isto što i toalet papir i da su materijali od kojih su izrađene takvi da se ne razgrađuju u prirodi, čak ni u dodiru sa vodom. Naprotiv, oni mogu izgraditi otpadnu masu koja se lepi o zidove kanalizacionih cevi i predstavlja potencijalnu opasnost za zapušenje kanalizacije.

Tamponi i ulošci

Pokušaj da se tamponi ili ulošci izbace kroz kanalizacioni sistem osuđen je na neuspeh. Čak i ukoliko uspete da iste progurate kroz wc šolju, vaše kanalizacione cevi će sasim sigurno biti zapušene toliko, da će vam pomoć vodoinstalatera biti hitno potrebna. 

Pelene

Ovo će vam izgledati sasvim očigledno, ali nije zgoreg podsetiti se da pelene nikako ne smemo bacati u wc šolju. Ne samo da nisu biorazgradive, one se po svom osnovnom svojstvu natapaju vodom i upijajući je šire se, što ih pretvara u potencijalno najvećeg neprijatelja našeg kanalizacionog sistema.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor