O čemu treba voditi računa kada tražite novi posao

Potraga za novim poslom može biti veoma stresna i naporna, pogotovo kada nemate plan. Kako biste iskoristili sve šanse maksimalno, neophodno je da se fokusirate na bitne aspekte traženja zaposlenja. Pošto su neke stvari jednostavno van vaše kontrole, bitno je da radite na onome što možete da kontrolišete. Kako bismo vam pomogli u ovom poduhvatu, izdvojili smo najvažnije korake koje ne smete zanemariti kada počinjete potragu za poslom.

Budite svesni svojih vrlina

Prva stvar koju treba da imate u vidu su vaše jače strane. Koje veštine posedujete? Kakva su vam interesovanja? Čime biste želeli da se bavite? Sve ovo je bitno kako biste našli posao koji vas zaista ispunjuje i zanima. Procenite svoje sposobnosti samostalno ili se konsultujte za savetnikom za karijeru. Ukoliko tražite posao u svojoj struci, ovo ne bi trebalo da predstavlja problem; međutim, kada razmišljate o promeni zanimanja ili o nečemu u čemu nemate iskustva, ova procena je bitna kako biste videli da li je ovaj potez najbolji za vašu karijeru.

Izučite tržište koje vas zanima

Kada odlučite čime bi želeli da se bavite, vreme je da izučite tržište i vidite kakva vas ponuda poslova čeka. Za početak, možete da se prijavite na biro ili kontaktirate agenciju za zapošljavanje. Takođe, možete posetiti sajmove zapošljavanja kako biste saznali više o ponudi i uslovima za određene poslove. Da li ima otvorenih pozicija koje vas zanimaju? Da li vam odgovaraju uslovi i plata? Ukoliko ovi izvori nisu od pomoći, možete istražiti tržište i na internetu. Na primer, Infostud je dobar izvor informacija gde možete videti kakvi poslovi postoje i koje pozicije su otvorene. Naravno, možete istražiti i poslove koji se rade od kuće, preko interneta.

Prilagodite CV određenoj poziciji

Ako vam određeni konkurs za posao privuče pažnju, potrebno je da istražite koje veštine i stepen obrazovanja zahteva. Ukoliko vidite da ispunjavate sve zahteve, bilo bi najbolje da prilagodite svoju biografiju toj određenoj poziciji. Srećom, na internetu postoji puno saveta za pisanje CV-a kao i caka koje mogu da je usavrše i privuku pažnju firmi. Iako ispunjavate zahteve, kako napišete svoj rezime igra veliku ulogu u procesu selekcije i može vam pomoći da dođete do razgovora za posao. Naglasite veštine koje su posebno bitne za poziciju u pitanju, kao i sva dodatna umeća, iskustva i kvalifikacije. Rad na računaru, vozačka dozvola i slične sposobnosti takođe mogu pomoći.

Istražite firme gde konkurišete

Naravno, ako ste ranije čuli za kompaniju za koju konkurišete i sigurni ste da su profesionalni, kvalitetni i odgovorni, prijavićete se odmah. S druge strane, ako ova firma nije poznata na tržištu, najbolje bi bilo da ih istražite pre nego što se upustite u biznis s njima. Možete se raspitati na birou ili u agenciji za zapošljavanje o njima da vidite kakvu reputaciju imaju. U ovom digitalnom dobu, možete ih istražiti i preko interneta. Na primer, Infostud ima sekciju na svom sajtu gde možete upoznati poslodavce. Onda, postoje blogovi i forumi kao sto je ana.rs gde ljudi razmenjuju lična iskustva koja su imali sa raznim kompanijama. Takođe, kako sada uglavnom svaka firma ima naloge na društvenim mrežama, možete pogledati komentare korisnika i zaposlenih i videti koliko su zadovoljni.

Pripremite se za razgovor

Kada pronađete poziciju koja vam odgovara i poslodavca koji je pouzdan, vreme je da pošaljete biografiju i sačekate da vas pozovu na razgovor. Ukoliko prođete proces selekcije i pozovu vas na intervju, morate se pripremiti kako biste se prikazali u najboljem svetlu. Vaš rezime je samo početna tačka koja je zainteresovala firmu, intervju je vreme da pokažete šta možete doprineti kompaniji. Tako da je neophodno da potražite najčešće postavljena pitanja i spremite dobre odgovore. Takođe, pripremite svoja pitanja za poslodavce i istražite česte greške tokom razgovora kako biste znali šta ne smete uraditi. Isto tako, kako biste ostavili dobar prvi utisak, kako ćete se obući za intervju je takođe bitno. Koliko ćete biti formalni zavisi od vrste kompanije, ali je važno da sve bude čisto i uredno. Konačno, vaš stav će igrati veliku ulogu tokom razgovora tako da je bitno da sedite pravilno i da niste pogrbljeni, da održavate kontakt očima i da se smeškate.

Nastavite da se usavršavate

Bez obzira na to da li dobijete posao ili ne, uvek je bitno da nastavite da radite na sebi i da usavršavate svoje veštine. Ukoliko ste dobili posao posle razgovora, vaš poslodavac će biti oduševljen kada vidi da ste voljni da napredujete i ulažete u sebe. S druge strane, ako ne dobijete posao, razvijanje veština će biti od koristi kada budete konkurisali za neku drugu poziciju.

Kada tražite posao, najbitnije je da istražite tržište i potencijalne poslodavce, usavršite svoju biografiju i naučite kako da se ponašate tokom razgovora za posao. U zavisnosti od ponude, moguće je da nećete uspeti iz prvog pokušaja, ali je bitno da nastavite da radite na sebi i konkurišete za pozicije koje vas zanimaju. Srećno!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor