Osnovne feng-šui tehnike za uređenje enterijera

Feng-šui je drevna kineska tehnika koja nam donosi odgovore na pitanja kako da uskladimo svoju energiju sa energijom Univerzuma. Sve feng-šui tehnike mogu da se odnose i primenjuju na mnoge aspekte života, počevši od rasporeda prostorija u kući, preko njihove dekoracije pa sve do međuljudskih odnosa, ličnog rasta i razvoja, sreće, zdravlja i bogatstva.

Osobe koje dobro poznaju ovu tehniku zovemo feng-šui majstori ili stručnjaci. Njima se obraćamo za pomoć kada poželimo  da njihova znanja i veštine postanu deo i našeg života.

Kada je feng-šui u pitanju, mišljenja ljudi su dosta podeljena. Neki čvrsto slede pravila i pridržavaju ih se, menjajući sve što nije u skladu sa njima. Drugi ipak, ono što znaju pokušavaju da usklade sa nekim svojim drugim uverenjima, dok svakako ima i onih koji ne veruju da raspored nameštaja, ukrasa ili odabir boje, može da utiče na život ili raspoloženje.

Bez obzira na to kojoj grupi pripadamo, neke najosnovnije stvari mogu da nam posluže kao inspiracija ili ideja. U trenutku kada odlučimo da obnovimo ili promenimo prostor u kome živimo, važno je da razmislimo o svim mogućnostima i na kraju izaberemo onu najbolju.

Ne smemo da zaboravimo da taj prostor  mora da bude usklađen sa našim i potrebama naših ukućana, to je najvažniji deo.

U nastavku možete da pronađete neka od osnovnih i univerzalnih feng-šui pravila za sve prostorije u kući, sa kojima se slaže i većina dizajnera enterijera.

  • Prvo i osnovno je da eliminišemo nered iz kuće. Veoma je teško i iscrpljujuće ako stalno boravimo u prostoru koji je prljav ili prenatrpan stvarima. Za čišćenje i izbacivanje svega onoga što nam nije potrebno ponekad treba malo više vremena i puno rada, ali se svakako isplati.
  • Većina nas je već bila u prilici da se lično uveri u to koliko boje mogu da utiču na raspoloženje. Feng-šui majstori ne preporučuju mešanje više od tri boje u enterijeru.
  • Prema njihovom mišljenju i znanju, oštre ivice u kući nikako nisu poželjne, jer mogu da privuku negativnu energiju. Ako već ne možemo da ih izbegnemo ili imamo neke stvari sa oštrim ivicama, koje su nam posebno drage i korisne, najbolje je da ih nekako maskiramo. U tome mogu da nam pomognu stolnjaci, prekrivači i slične stvari.
  • Obavezno se pobrinite da u kući ništa ne curi i ne kaplje. Neispravne slavine i gumice, kao i dotrajale vodovodne cevi neophodno je zameniti novim. Kada u kući curi voda, to simbolično prikazuje "curenje" novca.
  • Iako ne treba da curi i kaplje, voda je važan feng-šui element. U kući i oko nje poželjno je da voda cirkuliše. Sobne i velike fontane za dvorište su ovde idealno rešenje. Osim što privlače pozitivnu energiju, moramo da priznamo i da prelepo izgledaju.
  • Vrata od kupatila treba uvek da držimo zatvorena. Kupatilo je privatna prostorija i takva treba i da ostane. Neophodno je da bude čisto, uredno i da svaka stvar ima svoje mesto. Od pribora za ličnu higijenu, sredstva za čišćenje, peškira, sve do ukrasa.
  • Poželjno je da u kući imamo ogledala. Feng-šui majstori savetuju da ona uvek budu postavljena tako da gledaju prema unutrašnjosti. Npr. nije dobro postaviti ogledalo naspram ulaznih vrata.
  • Za radni sto važi obrnuto pravilo. On bi trebao da bude okrenut prema vratima, nikako prema zidu.
  • Veoma je važno i da omogućimo sunčevoj svetlosti da nesmetano ulazi u naš dom.

Za sam kraj, najosnovnije pravilo je da mi sami budemo pozitivni i optimisti. Ako se dobro osećamo, prenosićemo pozitivnu energiju i na svoj dom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor