Kratka istorija kompanije „Nokia“

Razvojni put ove kompanije je dosta dug, a pre nego što se počela baviti proizvodnjom i prodajom mobilnih telefona, nekoliko puta je promenila svoju sferu poslovanja.

Po svom osnivanju Nokia se bavila proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta papira. Krajem 19. veka kompanija menja svoju poslovnu delatnosti i prelazi na gumarski posao. Sve do pred Prvi svetski rat kompanija je izrađivala gumu, automobilske pneumatike i čizme, a interesantno je da je baš u to vreme proizvodnja gume bila na vrhuncu u Južnoj Americi, tačnije u Brazilu. Tih godina firma menja ime u „Finski kablovski poslovi“, koja se bavila distribucijom električne energije za domaćinstva u celoj Finskoj.

Gotovo čitav vek je bio potreban da Nokia dobije obrise današnjeg poslovanja. Preko VHF radio servisa firma je ušla u posao sa telekomunikacijama. Početkom 70-ih godina prošlog veka Nokia je predstavila prvi digitalni prekidač za centrale, a par godina kasnije i prvi automobilski telefonski uređaj.

Par godina pre pojave prvog mobilnog telefona, Nokia je predstavila prvu međunarodnu mobilnu mrežu. Većina ljudi je bar jednom videla sliku prvog mobilnog telefona i zna da su to bili masivni, ogromni, portabl telefoni, koji su, po svom obimu, više ličili na omanje kutije nego na ono što dana.

 

Početkom 90-ih desilo se istorijski trenutak kada je, preko Nokia mreže i Nokia mobilnog telefona, obavljen prvi GSM poziv. Ubrzo je usledio i prvi SMS, a modeli telefona bili su sve bolji i praktičniji.

Pametni telefoni i Nokia

Poslednja decenija je nezamisliva bez „smart“ telefona. Treba reći da je Nokia bila pionir i u ovom biznisu, i to još, sad već daleke 2004. (interesantno u godini osnivanja „Fejsbuka“). Izdvojimo iz ove epohe jedan model, koji je, iako nije smart, ostao u srcima mnogih, čuveni 3310, simbol dugovečnosti sa popularnom igricom „Zmijica“. Koliko je njegov status kultan, gotovo 20 godina kasnije, govori da se od pre par godina ponovo u prodaji može naći njegova obnovljena verzija.

Prvi pametni telefoni imali su čuvrni Symbian operativni sistem. Prvi koji je kompanija predstavila na tržištu bio je „tač-skrin“ telefon 7710, koji nije naišao na komercijalni uspeh i pored izuzetno naprednih funkcija. Mnogi analitičari smatraju neuspeh ovog modela ključnim za odustajanje kompanije od razvoja u Symbian pravcu, koji je danas primaran, a koji se vratio pojavom „Ajfona“.

Do 2011. godine Nokia je nastavila sa razvojem Symbian platforme, koja je nakon čuvenih modela N95 i N82 počela drastično da gubi popularnost. Krajem iste godine kompanija je prihvatila Majkrosoftov Windows Phone sistem, kao jedinu smartfon platformu koju će koristiti na svojim pametnim uređajima. Ni model „Lumija“ sa Majkrosoft Windows operativnim sistemom nije doneo staru slavu finskom gigantu. 

Iako dosta mlađi od Nokije, Majkrosoft je ovu firmu i defitinitvno otkupio pre 7 godina.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor