Saveti za sigurno putovanje - Evo šta bi trebalo da znate

Bilo da na putovanje idete sami, sa prijateljima ili sa porodicom - bezbednost je neminovno na prvom mestu. Nikada se ne možete u potpunosti prepustiti avanturama putovanja dok ne budete sigurni da nema razloga za brigu. U zavisnosti od destinacije na koju ste se uputili, vidu prevoza i i kompleksnosti organizacije, razlikuje se i nivo vaše sigurnosti.

Među komplikacije koje najviše stvaraju glavobolje putnicima spadaju tehničke peripetije, ali to ne treba da vas plaši. U nastavku teksta saznajte zašto je deviza putuj sigurno najvažnija deviza kojom možete da se vodite i otkrijte šta uvek morate da imate sa sobom kako biste mogli da mirno uživate na krajnjem odredištu.

Pasoš je najvažniji dokument koji imate

Pre svakog puta, obavezno proverite da li je vaš pasoš važeći i da li je viziran u slučaju da putujete u državu u kojoj je viza potrebna. Poseban savet je da fotokopirate prvu stranicu pasoša (i lične karte), a dobra ideja je i da ih skenirate kako biste dokumenta imali uvek na telefonu ili USB memoriji u slučaju bilo kakve nepredviđene situacije. Vrlo važna napomena je da pasoš ne dajete i ne pokazujete nikome osim službenim licima.  

Poznato vam je već da za naše susedne zemlje Makedoniju, Republiku Srpsku i Crnu Goru, pasoš nije neophodan. Sa druge strane, za zemlje Šengena i Evropske unije, pooštren je zakon, te nije dovoljno da vam je pasoš samo važeći. Naime, prema novom zakonu, neophodno je da vam je do isteka pasoša ostalo minimalno tri meseca i to ne od datuma poslaska, već od planiranog datuma povratka u Srbiju. Za put u Tursku i Egipat, ovaj period se produžava na minimalnih 150 dana važenja pasoša.

Dodatna dokumenta koja smeju da vam traže na granici

Imajte na umu, kao odgovorni putnik, šta su osim pasoša dokumenta koja imaju pravo da vam traže službenici na carini. Naime, iako nije uvek praksa da od vas zahtevaju, moguće je da vam na granici traže i dodatne potvrde, dokaze o prebivalištu ili boravištu, povratne karte, i slično.

Osim dokumenata, policijski službenici granične policije imaju pravo da od vas zahtevaju i dokaz koliko novca sa sobom nosite i mogu da se bave procenom da li će vam taj iznos biti dovoljan za planiran put, a novac uključuje gotovinu, kreditne kartice i čekove. Preko granice uvek možete poneti do 10 000 evra i za taj iznos ne morate nikome da polažete račune o poreklu, ali za veće iznose morate imati dokaz o njemu.   

Kada putujete posredstvom turističke agencije na letovanje ili bilo koji drugi odmor uz sebe imajte i turistički vaučer. U slučaju da ste sami organizovali svoje putovanje, imajte potvrde o rezervisanom smeštaju, bilo da je u pitanju hotel, hostel, booking ili airbnb. Uvek nosite sa sobom i povratnu kartu i ne zaboravite da sve navedene potvrde može da vam traži srpska granična policija, kao i granična policija drugih država.

Putno osiguranje je obavezno

Svima je nekada pred putovanje prošlo kroz glavu kako ne želi da baksuzira, ni da razmišlja o mogućim nepredviđenim situacijama. Ipak, to ne spada ni u kakvo baksuziranje, već u obaveznu stavku svakog putovanja. Svakog sigurnog putovanja! Naš savet je da putno osiguranje uplatite bez odlaganja.

Osim osiguravajućih kuća, postoji i naše zvanično državno zdravstveno osiguranje koje se dobija preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ovu potvrda važi u inostranstvu, ali ju je nešto teže dobiti. Osim toga, ukoliko država nije na spisku RZZO, u slučaju potrebne medicinske pomoći, uslugu ćete morati da platite na licu mesta.

Sa druge strane, ponuda osiguravajućih kuća širom zemlje se smatra i više nego zadovoljavajućom. U odbranoj osiguravajućoj kući birate osiguranu sumu, teritoriju pokrivenosti polisom, svrhu osiguranja i tip (porodično, grupno, individualno). Čak i slučajevima da morate da platite izvesnu medicinsku uslugu, ukoliko se držite obaveznih protokola koje diktira osiguravajuća kuća, novac će vam po povratku u zemlju biti refundiran.  

Uvek vodite računa o sebi i svojoj porodici, budite pametni i obazrivi: pre svakog putovanja se upoznajte i sa običajima i kulturom naroda zemlje koju posećujete. Vodite računa o ličnim stvarima i ne zaboravite da proverite da li ste mislili na svaku stavke sa naše liste. Samo kada zaista promislite o svim tehnikalijama, tek onda možete slobodno uživati na svom odmoru.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor