Beauty tretmani koje je najbolje raditi zimi

Zima donosi hladan vazduh napolju i zagrejani, isušeni vazduh u zatvorenom, pa koža lica i tela postaje osetljivija, prolazi kroz promene i samim tim iziskuje posebnu negu. Crvenilo, svrab, pucanje, suva i gruba koža usled dehidratacije samo su neke od pojava koje se javljaju, a ko ima problematičnu kožu dobro zna da se stanje tokom zime još više pogoršava, jer koža prolazi kroz hladno-tople šokove. 

Seboreični dermatitis, atopijski dermatitis, ekcem i psorijaza su hronična oboljenja koja tokom zime ulaze u svoju najgoru fazu, a crvenilo lica i prošireni kapilari postaju vidljiviji nego inače. Koža traži više pažnje i potrebni su joj intenzivniji tretmani tokom zimskim meseci. 

Zimski režim nege kože

Poznato je da hranjivi, negujući tretmani pospešuju revitalizaciju kože, te usporavaju proces starenja. Naime, postoji poseban zimski režim nege kože kojeg je potrebno pridržavati se: piling i maska u skladu sa tipom kože, masaža lica radi očuvanja tonusa mišića, povremeni odlazak u saunu, blago čišćenje lica. Preporučuje se nanošenje balzama na usne više puta dnevno, kao i kreme za ruke na osetljivu i tanku kožu ruku. Potrebno je izbegavati jake antibakterijske sapune, duge tople kupke i tonike za čišćenje lica na bazi alkohola. 

Povećajte vlažnost vazduha osveživačima prostorija i hidrirajte se spolja i iznutra. Iako možda ne osećate žeđ kao tokom letnjih sparina, potrebno je da povećate unos vode. Imajte pored sebe flašicu koju ćete konstantno dopunjavati vodom, bilo da ste kod kuće, u kancelariji ili obavljate poslove po gradu. 

Nema sunca, vreme je za posebne tretmane!

Kada dođe hladnije vreme, koža lica i tela nije izložena jakom sunčevom zračenju, pa je u tom periodu pogodno opredeliti se za pojedine tretmane koji se ne preporučuju tokom leta. Neki od njih su: lasersko uklanjanje bradavica, uklanjanje mladeža, mikrodermoabrazija, rejuvenacija, hemijski pilinzi i laserska epilacija, a u ovom tekstu ćemo objasniti izvođenje i delovanje svakog od njih.

Treba napomenuti da su pitanju profesionalni tretmani koji se rade u dermatološkoj ordinaciji i da ih u stručnim uslovima izvode za to obučena lica.

Lasersko uklanjanje bradavica i mladeža 

Usled stresa i pada imuniteta, izazvane humanim papiloma virusima, po koži se pojavlju bradavice. Metodom radiotalasa bez krvi, bola i ožiljaka moguće je uklanjanje bradavica svih vrsta: virusnih i visećih bradavica, kondiloma, lojnih cista i milija, mekih fibroma, ksantelazmi i moluski.

Dermoskopijom, dubinskim bezbolnim pregledom mladeža, najpre se utvrdi da li je kožna promena bezopasna ili maligna, te da li je pacijent kandidat za uklanjanje mladeža. Uklanjanje mladeža radiotalasima je bezbolno, bezbedno i precizno, bez traume tkiva i brzo daje rezultate. Mladeže je moguće ukloniti i iz estetskih razloga, kada nema pretnje po naše zdravlje.

Uklanjanje bora, akni, ožiljaka, dlačica…

Rejuvenacija

Podmlađivanje kože (rejuvenacija) obuhvata smanjivanje i uklanjanje bora, ožiljaka, hiperpigmentacija kože i fleka izazvanih suncem. U zavisnosti od stanja, dermatolog će odrediti da li su potrebni tretmani injekcijama Botoxa, hemijskim pilinzima, hijaluronskom kiselinom, laserom ili kombinacijom više tretmana

Hemijski piling

Hemijski pilinzi dubinski čiste pore i popravljaju teksturu kože. Uz ove tretmane moguće je rešiti se fleka, ožiljaka, akni, komedona, uspostaviti seboregulaciju i podmladiti kožu. U zavisnosti od stanja kože, kombinuju se različite voćne kiseline u većem ili manjem procentu.

Laserska epilacija

Laserskom epilacijom trajno se uklanjaju neželjene dlake sa lica, vrata, pupka, bradavica, prepona, nogu, pazuha i bikini zone i rešavaju problemi uraslih dlaka. Potrebno je tretman ponoviti nekoliko puta u dogovoru i po preporuci dermatologa. Bez neželjenih efekata uništava se folikul i dolazi do trajne redukcije dlaka.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je izuzetno popularan tretman koji uklanja odumrle ćelije sa površine kože. Sonda sa dijamantskom glavom u kombinaciji sa vakuumom čisti lice, poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu. Preporučuje se i za mladu kožu sklonu aknama i za zrelu kožu.

Vaša koža ima funkciju barijere formiranjem lipidnog filma, pa joj je potrebna posebna pažnja zato što je izložena negativnom uticaju spoljašnje sredine, te veća količina tečnosti isparava sa nje. No, zimi nije sve tako nepovoljno i komplikovano kada je nega kože u pitanju. Koža može dobiti i neke benefite od zime kroz čitav niz tretmana koje je poželjno i preporučljivo uraditi baš od novembra do marta, a tokom sunčanih i toplih meseci ih treba izbegavati.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor