Da li može da se pronađe izgubljeni telefon?

Eto, desilo se i vama i šta sada? Ako ste izgubili mobilni telefon, polako, memojte odmah da očajavate. To se može svakome dogoditi. I dok je u jednom trenutku bio u vašem džepu, već u sledećem ga nema. Ni traga ni glasa od telefona i šta sada? Da nije zapao iz kreveta, ispao u autu ili negde napolju?

U svakom slučaju, ako želite svoj telefon nazad, onda imamo za vas nekoliko načina pomoću kojih možete naći mobilni telefon, bilo da je reč o Android ili iOS operativnom sistemu. Evo kako to može da se uradi.

Izgubljeno - nađeno

I Google i Apple su u svoje smart telefone uključili i tehnologije koje će vam omogućiti da izgubljenj uređaj pronađete. To možete učiniti preko naloga aplikacija koje su povezane sa vašim telefonom.

Kada je reč o iPhone uređajima, pomoći će vam iCloud nalog, dok za Android telefone može da vam pomogne Google nalog.

Ovi nalozi korisnicima mogu da posluže za brisanje podataka, zaključavanje telefona ili za slanje poruke osobi koja telefon pronađe. Možete učiniti i da telefon zazvoni, a sve ovo ste u prilici da uradite dok vam baterija telefona funkcioniše. Kada vam bazerija iscuri, verovatnoća pronalaženja mobilnog telefona slična je onoj za pronalaženje izgubljenog novčanika.

Pronalaženje Android telefona

Osim što Google ima servis za pronalaženje mobilnih telefona, kod Android uređaja postoje i druge brojne aplikacije koje mogu poslužiti u potrazi.

Najlakša za korišćenje je aplikacija Find My Device koja je u Andeoid telefone ugrađena i to preko Google Play Services-a. Osim što se može skinuti preko Play store-a, ova aplikacija može da se koristi i iz pretraživača. Uglavnom svi uređaji koji poseduju Android trebalo bi da imaju i ovu aplikaciju. A kako se ova aplikacija koristi?

Veoma jednostavno.

U Google pretraživač potrebno je ukucati 'Where is my phone?' i na taj način ćete pokrenuti pretragu za vašim mobilnim telefonom.

E sada,  da bi potraga bila pokrenuta najpre bi trebalo da je već podešena opcija na vašem telefonu Find my Device i tada ćete biti u mogućnosti da preko GPS ili Wi-Fi mreže da locirate telefon.

U praksi to ide ovako. Najpre odete u Setting, pa izaberete Google ili Google services, zatim izaberite opciju Security i onda uključite Remotely locate this device u kategoriji Find My Device.

Imajte na umu da i ako ne pronađete mobilni telefon, ipak ćete moći da obrišete podatke i da sačuvate njihovu privatnost. A sve se to može uraditi pod uslovom da telefon ima dovoljno baterije i da ima pristup Internetu.

Ako posedujete Android 5.0 Lollipop ili noviji (za šta je velika verovatnoća) onda imate i opciju Factory Reset Protection pomoću koje možete sprečiti kradljivca da sve podatke obriše sa uređaja, jer kada se uređaj iznova pokreće biće potrebno da se unese korisničko ime i lozika Google naloga koji je poslednji bio prijavljen na tom uređaju. U suprotnom telefon će zauvek ostati zaključan. U tom slučaju ni servis mobilnog telefona ne može pomoći, jer je uređaj povezan sa Google nalogom.

Pronalaženje iPhone uređaja

Jedini način za pronalaženje Iphone telefona jeste preko opcije Find My iPhone koju svaki iOS uređaj ima. Pomoću ove aplikacije vaš Iphone možete naći tačno na mapi. Jedino što vam je potrebno jeste drugi iOS uređaj ili računar koji poseduje Find My iPhone aplikaciju. Ova opcija je dostupna jedino  ako telefon ima dovoljno baterije i ako je povezan na Internet.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor