Gestalt psihoterapija

Gestalt terapija (Gestalt psihoterapija) ili Perlsov tretman je iskustveni tretman koji nastoji potaknuti razvoj i rast ličnosti ponovnim uspostavljanjem svjesnih procesa.

Razvijena je od Fritza Perlsa (1893.-1970.), Laure Perls i Paula Goodmana. Klijentu se pomaže da postane svjestan osjećaja kojih se odrekao i da prepozna osjećaje i vrijednosti koji su posuđeni od drugih, ali ih klijent percipira kao svoje. Suprotno psihoanalizi, ovaj oblik terapije usmjeren je na sada i ovdje.

Gestalt je humanistička/egzistencijalna terapija, koja vjeruje da su ljudi rođeni sa resursima i sposobnostima da budu u nagrađujućem kontaktu sa drugim ljudima, i vode kreativan život, život koji ih zadovoljava. Međutim, često tijekom djetinjstva i nekada kasnije nešto prekine ovaj proces i osoba bude zaglavljena u fiksiranim obrascima i uvjerenjima o sebi koja im staju na put. Gestalt pomaže da istraže i otkriju kako su ovi obrasci još uvijek aktivni i utječu na sadašnji život osobe. Gestalt terapeuti pomažu klijentu u pronalaženju novih i kreativnijih načina za rješenje problema ili krize sa kojom se suočavaju.

Osnovne poruke Fric Perls-a, osnivača geštalt terapije su sljedeće:

'Budi ovdje i sada' i
'Budi istinski svoj i imaj povjerenja u svoje unutarnje ja'.

On je smatrao da čovjekov jedini pravi cilj treba biti ostvarivanje njegove prave prirode i pri tome odbaciti sve težnje i ambicije koje nisu u skladu s njom.

Zdravlje u geštalt terapiji karakteriziraju aktivnost, kontakt, izbor i autentičnost; dok se bolesna stanja odlikuju zastojima, otporima, rigidnošću i kontrolom često praćenim anksioznošću.

Terapijski postupak u geštalt terapiji nije usmjeren na sadržaj i 'problem' zbog čega se klijent javlja, već na procese pomoću kojih on održava svoju konfuznost, konflikte, depresiju ili anksioznost.
Terapeut obraća pažnju na način izlaganja klijenta, njegove gestove i tjelesna ispoljavanja.
Rješenje problema, odnosno upotpunjavanje geštalta, nije moguće samo kroz razgovor o problemu, neophodno je da ga klijent doživi, osjeti, iskaže ili učini nešto drugo što će omogućiti završavanje te nezavršene stvari, a to znači i rješenje problema odnosno oslobađanje od napetosti i nezadovoljstva.

I za kraj, ili početak, navesti ću geštaltističke sugestije koje vode zdravijem, punijem i sretnijem življenju:

1. ŽIVI U SADA.
2. ŽIVI OVDJE, U TRENUTNOJ SITUACIJI.
3. PRIHVATI SEBE KAKAV SI.
4. OPAŽAJ SVOJU OKOLINU I POSTUPAJ S NJOM SHODNO TOME KAKVA ONA JESTE, A NE KAKVA BI ŽELIO DA BUDE.
5. BUDI POŠTEN PREMA SEBI.
6. IZRAZI SE KROZ SVOJE ŽELJE, MISLI I OSJEĆANJA I NE MANIPULIRAJ SOBOM I DRUGIMA KROZ RACIONALIZACIJE, OČEKIVANJA, PROCJENJIVANJA I ISKRIVLJAVANJA.
7. DOŽIVI U POTPUNOSTI ČITAVU SKALU SVOJIH OSJEĆANJA, KAKO PRIJATNIH TAKO I NEPRIJATNIH.
8. NE PRIHVATAJ SPOLJAŠNJE ZAHTJEVE KOJI SU U SUPROTNOSTI SA TVOJIM POZNAVANJEM SEBE.
9. BUDI SPREMAN EKSPERIMENTIRATI, SUSRESTI SE SA NOVIM SITUACIJAMA.
10. BUDI SPREMAN NA PROMJENE I RAZVOJ.

Olja Ljiljak-Kapidžić, dipl.psiholog i gestalt psihoterapeut

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Kao diplomirani psiholog i diplomirani gestalt psihoterapeut vjerujem u moć kreativnog razmišljanja i da je svaki čovjek u mogućnosti da svojim individualnim i originalnim bivstvovanjem sposoban da riješi svaku prepreku na koju naiđe u životu.