Upoznajte načine na koje nam tišina pomaže da obnovimo dušu i mozak

Nemojte se bojati tišine, ona vas može izliječiti ako joj to dopustite. (autorka)
U našem sadašnjem užurbanom životu, zbog svega što se događa oko nas - od pretjeranih zvukova drugih oko nas, ljudi, informacija, saobraćaja, sve do pretjeranih misli koje sâmi sebi namećemo - ni svjesni nismo da smo konstantno u stanju stresa i anksioznosti što vremenom dovodi do eventualnog stanja depresije i drugih psihičkih oboljenja. Na koji način možemo pomoći sebi? Možemo se povući u tišinu i tamo 'boraviti' barem sat dnevno. Evo koje blagodati nudi tišina:

Tišina nas može podmladiti i popraviti naše ćelije u mozgu

Sve počinje u našim moždanim ćelijama. Ako ih hranimo lošom 'hranom' (onom 'hranom' koja ih zagađuje) ne možemo očekivati da budu i ostanu jake. Ukoliko mozgu pružimo sat do dva dnevno tišine uočit ćemo značajne promjene : bolju koncentraciju, bolju pažnju, usporavanje procesa starenja te odmornost koja će dovesti do veće tolerancije na stres.

Tišina nam može pomoći u ostvarenju duševnog mira

Kada se odmaknemo od tehnologije i primanja informacija izvana, dopuštamo sebi da osjetimo spokoj i duševni mir. Probajte, barem nakratko, 'pobjeći' u tišinu i bit ćete sebi zahvalni na osjećaju smirenosti kojeg ste vremenom potisnuli.

Tišina poboljšava naša čula

U tišini zapravo ostajemo svjesni našeg okruženja, ali u sasvim drugačijoj dimenziji. Kada se prepustimo njenim čarima možemo čuti nove zvukove. Zvukove koje prije nismo primjećivali jer su bili zatomljeni i prekriveni drugim zvukovima. Zvuk povjetarca, pjev ptica, lepet njihovih krila...

Tišina poboljšava našu pažnju

Kada smo izloženi tišini, našem mozgu dajemo posebnu vrstu fokusa - dopuštamo mu da ne misli ni na što konkretno nego da luta... od misli do misli. Na taj način naš tempo se usporava i poboljšava našu koncentraciju i pažnju, što dovodi do rasta sposobnosti učenja i pamćenja.

Tišina nam pruža više zadovoljstva gledajući dugoročnije

Vrijeme u kojem živimo nas je dovelo do alijenacije. Družimo se pretjerano samo sa mobitelima, televizijom i onim što nam ne pruža dugoročno zadovoljstvo. Kada bi svoj način života promijenili, makar na sat/dva, uživajući u društvu bliskih osoba ili sa samim sobom (bez tehnologije) i odbacili sve loše navike (barem na taj period) zadovoljstvo bi ponovno pronašlo put do naših duša.

Tišina nam pomaže da bolje upoznamo sebe i svoje potrebe

Kada provodimo vrijeme sami u tišini, počinjemo gledati sebe drugačijim očima - očima našeg uma. Postajemo iskreniji prema sebi, osluškujemo svoje potrebe i pronalazimo načine na koje možemo riješiti svoje probleme - svoje načine a ne one nametnute od sredine i ljudi oko nas.

Tišina nas uči kako da živimo u 'ovdje i sada'

Brz tempo je bolest naše sadašnjice. Uvijek nekud žurimo, opterećeni smo ovosvjetskim problemima i u tome nam život prolazi. Tišina nas usporava i uči kako da živimo u 'ovdje i sada', da cijenimo sadašnji trenutak i da uživamo u njemu. Olja Ljiljak-Kapidžić, dipl.psiholog i gestalt psihoterapeut

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Kao diplomirani psiholog i diplomirani gestalt psihoterapeut vjerujem u moć kreativnog razmišljanja i da je svaki čovjek u mogućnosti da svojim individualnim i originalnim bivstvovanjem sposoban da riješi svaku prepreku na koju naiđe u životu.