Zašto prodaja mobilnih telefona stagnira?

Jasno je da se više ne radi samo o telefonu, već je danas mobilni postao uređaj bez kojeg se život ne može zamisliti. Navigator, prozor ka Internetu, sprava za slušanje muzike, gledanje filmova i serija, online servis za razmenu mejlova i poruka, uređaj za organizaciju, planiranje, igru i zabavu… Zato mobini telefon treba posmatrati i kao lični asistent,  jer je uvek tu na dohvat ruke.

A šta možemo očekivati u godini koja je pred nama?

U prethodnoj 2019. godini bili je mnogo komlikacija. Kineski telefoni preplavili su tržište. Upravo njihova najezda je beležila godinu za nama, a i svest potrošača se promenila. Danas se od telefona koji košta 300 evra očekuje da može sve da uradi dobro i brzo, a da ne pominjemo šta se sve očekuje od skupljih modela. Kriterijumi su sve oštriji, a velika su i očekivanja od poznatih brendova. Pojedini proizvođači su se u ovoj tržišnoj trci odlično snašli, a pojedini još uvek traže načine kako da se uklope u moderne tokove.

No, nije danas više lako ni obezbediti servis moblinih telefona. Veliki broj novih modela malo je na muke stavio i prodavnice mobilnih telefona koje nude i servis. Pa ne čudi što korisnici više ne žele da čekaju po nekoliko sedmica popravku mobilnog telefona. Sve hoće sada i odmah, iako to čak nekada i nije moguće.

Godina velikog sukoba

Kada se osvrnemo na 2019. godinu, ne smemo zaboraviti ni to da je pred kraj godine kompanija Huawei bila uvučena u trgovinski spor između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Po svaku cenu SAD želi da smanji trgovinski deficit koji ima sa Kinom, a koji kvartalno iznosi 400 milijardi dolara, odnosno oko 1500 milijardi u toku godine. Zato Amerika ne bira načine kako da se razračuna sa kineskim ginantima, pogotovu ako su konkurentni kao što je kompanija Huawei koja je pionir 5G tehnologije. Zato su Amerikanci odlučili da ulože koju milijardu više kako bi zahvaljujući određenim partnerskim poslovima zabranili Google aplikacije na Huawei uređajima.

Iako se zategnutost na relaciji Vašington-Peking najviše slomila preko kompanije Huawei, ipak ovaj svetski gigant beleži sjajne rezultate u okviru svog tržišta koje je svakako najveće na celom svetu.

Xiaomi, Vivo, Realme i drugi kineski brendovi uspeli su zahvaljujući niskim troškovima proizvodnje, efikasnom poslovanju i podršci države da se nametnu kao veoma ozbiljni i konkurentni igrači na koje se može računati bilo gde na svetu.

A sve to će, nadamo se imati za posledicu pozitivan ishod za korisnike. Jer veća konkurencija znači manje cene. Zato se danas po povoljnim cenama može kupiti mobilni telefon koji ima sjajne hardverske specifikacije (ovde ne moslimo na najače modele, čije  su cene zaista prenaduvane). U svakom slučaju, treba iskoristiti popuste i prilike koje se dešavaju na tržištu, pa ako već razmišljate o kupovini novog telefona, evo prilike da počastite sebe novim pametnim telefonom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor