Feng-šui čarolija u dečijoj sobi

Kada se prisećamo svog detinjstva, većina nas prvo pomisli na prostor u kome smo proveli neke od najbezbrižnijih godina svog života. Setimo se mesta na kome smo se igrali, radili domaće zadatke, usavršavali sviranje nekog instrumenta ili borilačke veštine, preteći da time prinudno iselimo ukućane i komšije... Obavezno se setimo i one prve žurke koji smo organizovali sa društvom kad stariji nisu bili tu.

Baš zbog takvih uspomena koje nosimo, važno je da i svojoj deci obezbedimo prostor o kome će rado da pričaju kada odrastu. Dečija soba je najdragocenije mesto u kući jer u njoj čuvamo upravo ono što za nas nema cenu.

Kao i za odrasle i deci je važno da borave u prijatnom prostoru, okruženi onim što im je bitno. Kada opremate ili renovirate dečiju sobu, obavezno decu uključite u to i dozvolite im da ona donesu poslednju odluku. Ako je vaše dete ljubitelj npr. fudbala, sobu opremite tako da ima što više detalja vezanih baš za fudbal i omiljeni klub. Ukoliko dete voli bajke, vile i priče o prelepim princezama i hrabrim prinčevima, neka soba bude uređena u tom stilu.

I u dečijoj sobi je krevet najvažniji, kao i za odrasle najpoželjnije je da njegovo uzglavlje bude uz zid, a ostale tri strane slobodne. Dobro je da i ovde imamo dva noćna stočića i lampe sa obe strane.

Za razliku od spavaće sobe odraslih, dečija soba može da ima računar i televizor, ali je važno da oni budu odvojeni od kreveta, odnosno da bar vizuelno odvojite prostor za igru od onog za spavanje.

Ona pravila o uredno složenim stvarima, gde svaka ima svoje mesto zaboravite. Nikako ne može i ne treba u dečijoj sobi sve da bude "pod konac", ali svakako obezbedite  npr. fioke ili veliku kutiju gde igračke mogu da idu na zasluženi odmor.

Ni ovde ogledala nikako nisu poželjna, kao ni akvarijumi i uopšteno slike vode.

Ukoliko dvoje ili više dece deli jednu sobu, potrudite se da svako ima svoj deo sobe, koji može da koristi kako želi.

VAŽNO: Ako opremate sobu za tinejdžera, slobodno možete da zaboravite na sva feng-šui, dizajnerska i ostala pravila. Prepustite im sve, neka svoju sobu srede onako kao žele, a vi stojite sa strane, posmatrajte i složite se. Taj tinejdžerski period je jedan od najosetljivijih u životu svakog od nas, jer tada nismo više deca ali nismo još ni odrasli i bitno je da prođe što lakše. Setite se sebe kada ste imali te godine i biće vam sve jasno.

Na kraju najvažnije je da se svako u svom prostoru oseća dobro, da pamti sobu gde je odrastao kao nešto lepo i uređeno po ličnom ukusu, a feng-šui je tu da pomogne ili bude samo početna tačka i inspiracija.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor