Feng-šui u trpezariji

Trpezarija je posebno važna prostorija u kući i na nju moramo da obratimo mnogo pažnje. Neophodno je da uložimo svoje vreme, trud, a najviše ljubav, kako bi ona postala što funkcionalnija i odgovarala potrebama svih članova porodice. Ona je mesto gde se porodica okuplja, gde se grade dobri porodični odnosi, kao i odnosi sa ljudima koji su gosti. Važno je da se svi osećaju prijatno i dobrodošlo.

  • Najbitniji deo trpezarije je svakako sto. U zavisnosti od naših stavova, načina razmišljanja i uopšteno pogleda na život, možemo da izaberemo tip stola koji nam odgovara. Najpovoljniji je okrugli sto, koji je simbol jednakosti svih koji za njim sede. Nešto tradicionalniji tip je četvrtast ili sto u obliku elipse, gde počasno mesto, "čelo" stola ima najstariji član ili neki posebno važan gost. U svakom slučaju, nijedan od ovih izbora nije pogrešan, izaberite onaj koji najbolje ispunjava vaše potrebe.
  • Bez obzira na to kakav ste sto izabrali, potrudite se da oko njega ima dovoljno stolica i dovoljno mesta, kako se oni koji za njim sede ne bi gurali i gazili jedni druge.
  • Drugog nameštaja u trpezariji može da ima, ali samo ako on ne narušava funkcionalnost glavnog stola. Vrlo je važno da oko stola možemo nesmetano da se krećemo, sednemo ili ustanemo, da ne udaramo o nameštaj, ukućane i goste.
  • Najpovoljnije je da trpezarija ima dva ulaza, jedan iz kuhinje, a drugi iz dnevne sobe ili hodnika.
  • Kako bi ova prostorija bila što prijatnija, feng-šui majstori savetuju da na zidove postavimo slike sa veselim motivima i/ili ogledala koja ne sme da gledaju prema vratima i prozorima.
  • I ovde je osvetljenost izuzetno važna. Omogućite prirodnoj svetlosti da nesmetano ulazi, a iznad samog stola postavite veliki luster.
  • U onim trenucima kada nije vreme za obrok, na stolu ostavite činije sa voćem i slatkišima, kao i vazu sa cvećem jer to simbolizuje stalno obilje.

Još jednu stvar ne smemo da zaboravimo. Ono omiljeno posuđe koje svi čuvamo za neke posebne prilike feng-šui stručnjaci savetuju da često koristimo. Svaki dan je poseban na svoj način, a stvari koje volimo podstiču pozitivnu energiju i dobro raspoloženje.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor