Feng-šui i dnevna soba

Prostorija koju u toku dana najviše koristimo. Mesto gde se okuplja porodica i odakle nosimo neke od najlepših uspomena na vreme provedeno sa najdražim ljudima.

U većini stanova i kuća, dnevni boravak je najčešće pravilnog, kockastog ili pravougaonog oblika, što je izuzetno povoljno ako želimo da se pridržavamo feng-šui pravila.

Poželjno je da i podovi i tepih isto budu pravilnog oblika, kao prostorija. Ukoliko tek postavljate parket ili ste odlučili da stari zamenite novim, vodite računa da linije idu pravo, od ulaza prema unutrašnjosti jer se tako privlači pozitivna energija.

Danas su sve popularniji plafoni nepravilnog oblika sa mnogo ukrasa. Stručnjaci kažu da to nije najbolji izbor, ali da neće uticati negativno ako nema oštrih ivica. Najbolje je ipak da plafon bude "čist", a da ga krasi samo osvetljenje. Sitne sijalice ili neonke sa strane, dok na sredini dominira veliki luster. U starim kućama, često smo mogli da vidimo baš te velike, kristalne lustere sa više sijalica. Možda stariji ljudi nisu bili baš feng-šui majstori ali su svakako znali šta rade. Smatra se da su baš takvi lusteri najbolji izbor, a na svu sreću danas su ponovo u modi, još lepši, bogatiji i moderniji.

Svetlo je ključ za dobru energiju. Pored prirodne svetlosti, koja je najvažnija, ne smemo da zaboravimo na one uglove sobe koji su daleko od prozora. Njih možemo da osvetlimo stonim ili zidnim lampama, sve zavisi od ličnog ukusa, a oni najromantičniji mogu da upotrebe neke od omiljenih svećica i time dodatno daju prostoru šarm i karakter.

Voda u kući  je izuzetno važna. Sobne fontane, osim što su estetski lepe, daju nam i onaj prepoznatljiv, smirujući šum, odnosno zvuk vode koja se kreće. Sobnu fontanu najpoželjnije je postaviti u uglu dnevnog boravka, gde nikako neće da ometa prolazak i funkcionisanje. Kao i sve ostalo i fontanu treba da održavamo tako da uvek bude čista. Voda koja cirkuliše, simbol je stalnih i redovnih prihoda u kući.

Najvažniju ulogu u dnevnoj sobi ipak dobija nameštaj. Ovde treba obratiti posebno pažnju, jer većina nas baš tu  greši, pri odabiru i postavljanju istog. Ukoliko sama veličina sobe to dozvoljava, poželjno je da nameštaj bude bar nekoliko centimetara odmaknut od zida. Garniture za sedenje, fotelje i stolice treba da postavimo tako da kad sedimo, ne budemo okrenuti leđima prema izlazu. Stručnjaci savetuju da nameštaj nikako ne postavljamo u obliko slova U ili L, jer baš ova slova asociraju na nešto nedovršeno. TV, računar, sony i ostala tehnika nikako ne bi trebalo da zauzima centralno mesto. Umesto njih, sredinu sobe je poželjno da zauzima okrugli stočić srednje veličine ili komplet sličnih stočića, poređanih po visini. Nameštaj na kome sedimo postavljamo oko njega/njih, kako bi porodica i prijatelji mogli lako da se okupe i uživaju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor